Virgács a szaunában – nem fáj!

0 comments | Sauna & Health, Hungarian

Virgács a szaunában

Virgács a szaunában. Virgácsolás tradicionális alapokra építkezveElőfordult már veled olyan, hogy szaunaruhába öltözött embereket láttál a szauna körül „ólálkodni”, de zászló helyett a kezében valami egész mást fedeztél fel? …Egy bokros-leveles – láthatólag fáról szedett – köteget, nagylevelűt-kislevelűt, mely ijesztő rémképeket vetített eléd a rád váró 15-20 perces szaunázási periódus történéseit illetően… Érzékenyebbek – a mester előkészületeit látva – a virgácshoz váltak hasonlatossá, rezgő nyárfalevélként lépve át a szauna küszöbét. Persze, mint utólag kiderült, mindez a félelem alaptalannak bizonyult, sőt, egy egészen különleges élményben lehetett részünk egy képzett Virgácsmester vezetésével.

Mi ez a virgács? Mi értelme? Merül fel bennünk a kérdés, amelyre a szaunázásuk során rendszeresen virgácsokat használó északi, orosz és balti államokbeli népek már réges rég megfogalmazták a választ. A szaunavirgács „egyfajta masszázsnak és spirituális megtisztulásnak a segédeszköze.” Hogyan értheti meg azonban egy, a fentebbi országok határaitól igen messze élő, ámde szaunázni szerető egyén, hogy ez miért is annyira jó és hasznos?

Egyszerű! Meg kell tapasztalni! Azt az élményt, ami átélhető egy virgácskezelés alkalmával, nehezen lehet bármilyen korábbi egyéni szaunázás, vagy éppen szaunaprogramok során megélt érzésekhez hasonlítani. Működési elvének logikája a legyezéshez hasonlatosan igen könnyen megérthető:

  1. Virgács festmény a szaunábanA forróságban felhevült testünk körülötti hőburkot könnyedén eloszlatjuk a bőrünket finoman, majd egyre erőteljesebben érő, levelekben gazdag nedves virgács segítségével. Így, akárcsak a programok alatti legyezés során, a hőhatást közvetlenebbül, intenzíven érezhetjük.
  2. A mechanikai hatás, azaz a bőrrel való közvetlen érintkezés révén fokozzuk bőrünk vérkeringését, vérbőséget okozunk az adott testtáj bőrfelületén.
  3. A különböző fafajták levelei bizonyos csersavakat tartalmaznak, melyek a bőrre kerülve a kitágult pórusokon keresztül hatnak arra. Egyes levelek áztatmánya fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, bőrmegújító hatású.

És mindazok, akik már tapasztalták a virgácskezelés bőr- és léleküdítő hatását, a fent felsoroltakon túl az alábbiakkal toldják meg a leírtakat:

„Olyan, mint egy rituálé, abszolút felépített, rendesen van eleje és vége.” (Kristóf)

 „Ahogy zsizseg ott a fülem mellett és a fejem fölött, hát az tök jó.” (Marcsi)

 „Teljesen felpörögtem! Előtte fáradt voltam, de ez most nagyon feltöltött! Legszívesebben jönnék ilyenre minden héten!” (Andi)

 „Egyáltalán nem fáj. Sőt, kifejezetten élvezetes. Akár erősebben is csinálhattad volna.” (Miklós)

Virgács-használatról készült rajzÉs miért nem fáj? Nos, a levelek alaposan elő vannak készítve a ceremóniára, amennyiben száraz virgács szolgált alapanyagként, úgy kb. 4-6 órával előtte kézmeleg vízben történő áztatással a levelek ismételten felpuhulnak, megszívják magukat nedvességgel. A virgács kitágult pórusú, felhevült bőrrel érintkezve még igen erőteljes, intenzív csapkodás esetén sem okoz kellemetlen érzetet, illetve fájdalmat. Amennyiben pedig friss levelekből készült, úgy a virgácskezelés alatti alkalmankénti vízbe mártással a levelek kellő nedvességet kapnak ahhoz, hogy kezelést végezni a virgáccsal kíméletesen lehessen.

Mindazonáltal fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a virgácskezelés nem egyenlő a folyamatos csapkodással! Mind a kiváltott érzetek, hatások, mind pedig az intenzitást tekintve gondosan felépített, különféle mozdulatokból és technikákból álló, egész testet és lelket igénybe vevő megtisztulásról van szó! Nem véletlen, hogy a virgácskezelés nagy hagyományaival rendelkező országokban egy teljes kezelés időtartama akár 3-4 óra lehet!

Magyarországi lehetőségek

Magyarországon ezen országokkal ellentétben leginkább a közösségi szaunákban van lehetőség virgácskezelés igénybevételére. Ezen helyeken ideális esetben egy képzett Virgácsmester által levezetett teljes ceremónia intervalluma 1-1,5 óra, mely természetesen nem jelenti azt, hogy a program veszítene emiatt az értékéből.

Amennyiben szeretnéd megtapasztalni ezt a különleges, természetközeli élményt Magyarországon, úgy kattints az alábbi képre, hogy többet megtudj a képzésről, illetve a virgácsprogramokról.