Vancouver-i szaunaparadicsom – Art of Sauna II.

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Az előző cikkben nagy ámulattal beszámoltam az európai színvonalú, rendkívül impozáns helyről, mely nemrég nyitotta meg kapuit a vancouver-i nagyközönségnek. Mind a nagy, mind a közönség túlzás persze, révén, hogy lasszóval kell befogni a szaunázni „képes” vendéget. Ámde bennem emberükre akadtak, és a tény, hogy virgácsok áztak a banya mellett, tovább fokozta lelkesedésem.

Russian Banya – 80-100 fok. Úgy látszik, itt a hőmérséklettel senki sem viccel. A túlhevített gőzkabinok, illetve a 90 fokos finn szauna melletti 80-100 fokos aromaszauna is masszív orosz kiképzést ígér.

Kiderült, hogy a virgács nem complementary, 15 dollárt kóstált egy darab a recepción. De nem ez az egyetlen termékük. Lehet venni szaunasapkát! Wow! Természetesen cirill betűst, úgyhogy ezt a kört kihagytam, de két  virgácsra beneveztem. Közben érkezett még néhány vendég, mily meglepő, mind orosz volt! Termoszuk nekik is volt, melynek pohár részét körbeadogatták egymást közt, nyilvánvalóan frissítő gyümölcslé volt benne…

A virgácsprogramom alanya a virgácsolást követően fellelkesülve próbálta viszonozni az élményt, majd a sokadik banya kör után végül kinyúltunk a himalájai sókabin fűtött sóágyaira.

A később felfedezett helyiségekről szót ejtve a rasul, illetve a hamam kizárólag kialakításában idézi meg a keleti kultúrát, funkcióját tekintve azonban mindkettő tepidárium. Fűtött kőágyak, 40-50 fokos helyiség, sok csapteleppel, nagyon erős akusztikával. Ha már mindent kipróbált a kedves vendég, akkor ideális megpihenni.

Mindezt végigolvasva hiányérzete támadhat az olvasónak… Mi a helyzet a medencékkel? A szabad levegővel? Sajnos lelombozónak hathat, hogy bizony a létesítmény nem rendelkezik egyikkel sem. Zuhanyzó van bőven, néhány vizes dézsával, pihenőágyak is akadnak, de semmi terasz, vagy egy kóbor jacuzzi. Helyette egy szép nagy kávézó figyel be abszolút indokolatlanul nem használt térrel. Íme:

Kérdés, hogy a szaunázni kevésbé, fürdőzni inkább kedvelő kanadaiakat vajon mi fogja így ide csábítani? A 80-100 fokos kabinok egyértelműen nem a lokálnak szólnak. A szaunákban hallható folyamatos orosz társalgás szintén nem egy könnyen elfogadható történet kanadai részről. Az biztos, hogy néhány hónapon belül visszatérek csekkolni, mi változott.

A szaunák kivitelezői és a menedzsment azonban kétségkívül értették a dolgukat, a standardak magasak, a személyzet képzett, az infrastruktúra lenyűgöző (az itteni létesítményekhez hasonlítva mindenképpen), az oroszok meg csak jönnek és jönnek. Remélhetőleg idővel sikerül majd „színesebb” közönséget is bevonzani, illetve kikerül egy piktogram is valahova, hogy a törölköző a test alá, a papucs pedig a padlóra kerül, nem a padra.

Minden hiányossága ellenére azonban az Art of Sauna határozottan a legmagasabb színvonalú szaunás hely Vancouverben, kikapcsolódás céljából abszolút ajánlom mindenkinek, aki erre vetődne és szaunázni vágyna.

Livia Evergreen