Újabb szabadidőközpont – Britannia Pool

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Habár korábbi cikkekben remélhetőleg sikerült pontos képet vázolni két hasonló létesítmény látogatását követően a vancouver-i szabadidőközpontokban használható szaunák állapotáról és a helyi szaunahasználati szokásokról, ez a cikk még tovább boncolgatja e fenti témát, mert kísérletezésből és új helyek felfedezéséből sosem elég. 🙂 Olyan sok szabadidőközpont van Vancouverben (~30), hogy egyszerűen képtelenség elhinni, hogy ne lenne legalább egyetlen hely, ahol mondjuk elfogadható állapotok uralkodnak. Mivel látogatási mintám korántsem reprezentatív, ezért a google-on való kalandozástól fellelkesülve végül ráböktem egy szimpatikusnak tűnő helyre, lesz, ami lesz.

E gyűjtőoldal (link a cikk végén) elég jól összefoglalja a szolgáltatási kínálatot az egyes létesítményekben, én pedig magabiztosságomat a zöld pipák számára alapoztam. Így esett a választás a Britannia Pool-ra. Biztosra mentem, ezért fel is hívtam őket megerősítésre várva, hogy valóban létezik valóban száraznak mondott szauna…

Öröm a köbön – a lelkes diszpécser 10 fős szaunát említett.

Az ár itt is rendkívül alacsony 6 dollár, ami pedig még imponálóbb, azok a csomagajánlatok. 100 dollárért 3 hónapig bármely létesítmény látogatható. Ezen túl nem elfelejtendő, hogy ezek nemcsak uszodák, hanem egyben fitnesz-központok is elég jól felszerelt gépparkkal.

Okulva a korábbi tapasztalatokból a Britannia Pool látogatása egy hétfő estére esett, úgyhogy vendég majdhogynem egy szál se. A medencét körbejárva a szauna után kutatva azonban felvilágosítottak, hogy koedukált szauna helyett egy-egy száraz szauna van mindkét öltözőben. Hmm… A lelkes diszpécser ezt az apró részletet elfelejtette említeni a telefonban, így az első látogatás a gőzkamrába vezetett, ahol a bent lévő vendégek nagyban nyújtották végtagjaikat, illetve gyakorolták a különböző jóga-ászanákat. Sok idő nem telt bele, míg inkább a jacuzziban folytattuk a heti wellnesst, aminek forró vize és intenzív bugyogása hamar elfeledtette velünk a hiányzó közös szaunaélmény okozta ürességet…

15 percre, amíg nem végül a szauna győzött.

Az előtérben szembesültem Vancouverben először a törölköző használatára felhívó instrukcióval, melyhez egy szintén belépni készülő vendég azonnal megjegyzést fűzött, hogy ő bizony nem fogja összeizzadni a törölközőjét.

—Oké—

A másik kedves piktogram persze azonnal vizuális képeket generált bennem, ahogy elképzeltem a hazai Szaunamestereket munka közben – mert ugye majd’ minden szaunakályha elektromos, ahol programokat tartanak –, ahogy a mester minden ráöntés során fel-felszisszen, amikor apró villámok törnek fel a kályhából. Bizonyára egész más népszerűsége lenne ennek a foglalkozásnak. Az instrukció megfogalmazása okozta kettős értelmezés lehetőségében rejlő humorról nem is beszélve: „Kérjük ne öntsön folyadékot az elektromos szauna kövekre.” Hmm… Szuperkövek!

Ahogy így a szaunában elszórakoztattam magam, volt szerencsém megtapasztalni végre élőben az olvadó műanyag papucs generálta égett-szúrós bukét, ami a szaunakályha körüli faperem és egy kedves vendég láb-, és papucsszárításának orrot (és lelket egyaránt) átható következménye.

E delikvens szaunázó az esetet követően hangosan nehezményezte, hogy miért ilyen forró a kályha, illetve puffogott sokat, hogy miért nincs kiírva, hogy ne tegye fel a papucsát a kályhára.

Ekkor már mosolyogtam, és a szauna falán függő kiírásra pillantva, „kérjük ne beszéljen sokat” vagy „kérjük, hogy minimális beszélgetést folytasson”  – azon morfondíroztam, hogy ez most akkor már sok volt-e a megfogalmazók szerint, vagy még rendben van.

Ettől a példaértékű esettől eltekintve a Britannia Pool végre mérsékelte bennem a szabadidőközpontokban kínált szolgáltatásokkal szembeni erős ellenérzést, a száraz szauna valóban száraz szaunaként működött, a higiéniai viszonyok is teljesen rendben voltak, és ha hétköznap tér be az ember, valóban kellemes élményben lehet része.

Livia Evergreen