Természetes illóolajok vs. hőhatás

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Aromatherapy

Az illóolajok vs. szaunaolajok cikkben az illóolajok és a szaunaolajok osztályozását taglaltam, illetve érintettem az illatok szaunában történő használatát, hatásmechanizmusát. Ezúttal a hangsúly kizárólag a természetes eredetű illóolajokon, aromaterápiás használatukon, továbbá azok hőhatás okozta hatásváltozásán van.

párologtató természetes illóolajok mellett elhelyezve

Az esszenciális, vagy természetes illóolaj egyes növényekből természetes eljárással kinyert vízzel nem keveredő (hidrofób) aromavegyületek koncentrált, illékony együttese. Az esszenciális megnevezés utal arra, hogy az illóolaj nem más, mint a növény „esszenciája”, azaz illata az adott növényre emlékeztet. Levegővel érintkezve gyorsan párolognak, már szobahőmérsékleten apró részecskék szabadulnak fel belőlük, amik azonnal kapcsolatba lépnek a levegő molekuláival.

A növény típusától, illetve annak olajat tartalmazó részétől függően változik ez eljárás, mely révén esszenciális illóolajhoz juthatunk. A leggyakoribb, és legköltséghatékonyabb a gőzdesztilláció, de sajtolás, illetve oldószeres eljárás (extrahálás) révén is kinyerhető az illóolaj. Utóbbit akkor alkalmazzák, amikor az illóolajok kivonása vízgőz-desztillációval nehezen vagy egyáltalán nem oldható meg. Hátránya, hogy az eljárás után a kivonat tartalmazhat más, az oldószer(-ek)ben oldódó anyagokat is (gyanta, zsír, viasz, festékanyagok). Emiatt a kivonat nem alkalmazható aromaterápiában, parfümériában viszont annál inkább.

Az illóolajok és a hőhatás

Vízzel működő porlasztó természetes illóolajokhozAz illóolajok rendkívül illékony vegyületek, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen metódust választunk az illóolajok levegőben való eloszlatására. A két leghatékonyabb módszer a hőhatás révén történő párologtatás, mely normál körülmények között megvalósítható egyrészről mécsessel működő aromalápával, másrészről elektromos párologtatóval, illetve az ultrahangos porlasztás, melyre a száraz, és a vízzel működő diffúzorok (nebulizer-ek) adnak példát. Az aromateraputák véleménye megoszlik abban, hogy mely módszer használata eredményesebb aromaterápiában[1], ugyanis az illóolajok molekuláris struktúrája rendkívül sérülékeny, és nagymértékű hővel (>100 fok) érintkezve ez megváltozik, illóolajtípustól függően számos kötés felbomlik, számos pedig megmarad.

Az egyik legjobb példa az intenzív hőhatás illóolajok attribútumait megváltoztató hatására az olajok szaunában történő használata. Természetesen közvetlenül a kőre nem öntjük az olajat, mivel az azonnal elég, olykor csekély lánggal, kellemetlen égett szagot hagyva a szaunatérben.

Néhány módszer révén azonban csökkenthető a forró kövek általi direkt hőhatás, például ha az illóolajos felöntés előtt 1-2 kanál hideg vizet locsolunk a kályhára, ezt követően öntjük az rá az illóolajos vizet. Az illatkeveréket jégkása golyókra csöpögtetve, majd ezeket a kályhára helyezve még kíméletesebb az illóolajok eloszlatása a szaunatérben, ugyanis a jég drasztikus mértékben csökkenti a kövek felületi hőmérsékletét. Mivel az illóolaj mindenképp érintkezni fog a kövekkel, a különbség pusztán az érintkezés során történő hőmérsékleten van, ezért az olajok terápiás hatásainak tekintélyes része azonban így is elvész. Ellenben az illatkompozíció hosszabb ideig és összetettebben lesz érezhető (mely azonban a porlasztóval a levegőbe juttatott illóolajhoz képest még így is messze elmarad) Illatok meghatározásában jártasabbak akár meg is tudják különböztetni az egyes jegyeket (fej-, szív-, és alapjegyek).

Nem szükséges vitatni azonban, hogy a felöntések során keletkező páradús közeg hatványozottan jobb közvetítője a levegőbe juttatott illóolajoknak, mint egy szoba belső tere, az illatokat a szaunában intenzívebben érezzük, ezért az illóolajok pszichére kifejtett hatásai, érzelmek kiváltása a szaunában sokkal gyorsabb és hatásosabb.

Kályhára locsolt víz szaunakanállalAromaterápia a szaunában

Kérdés, hogy mindezek tudatában beszélhetünk-e aromaterápiáról a szaunában? Alkalmazott aromaterápiáról – a természetes illóolajok használatáról az egészségi állapot célzott javítása érdekében – az illóolajok terápiás hatásainak nagymértékű redukálódása, illetve kizárólag az inhaláció és a bőrön át történő minimális felszívódás miatt semmiképp. Az illóolajokkal történő aromaterápiás kezelések a belélegzés mellett masszázsok formájában, illetve lokális alkalmazás révén történnek.

Néhány példát felhozva a rozmaring illóolaj (rosmarinus officinalis L.) inhaláció révén bizonyítottan növeli a vérnyomást és a percenkénti szívverések számát[2]. Ez a hatás szaunában egyáltalán nem érvényesül, ellenben agyműködést élénkítő hatása megmarad. A neroli illóolaj (citrus aurantium L.) fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása a szaunában inhalálva nem fog érvényesülni[3], diffúzoros közvetlen inhaláció révén csekély mértékben, testen alkalmazva viszont annál inkább. Ellenben egy nagyon kardinális alapillat narancshéjra emlékeztető jegyekkel, illatkeverékekbe csekély mennyiségben alkalmazható.

Amennyiben a Szaunamester motivációt érez az illóolajok tulajdonságainak bemutatására a program alatt, úgy kellő elővigyázatosság ajánlott a vendégek félrevezetésének elkerülése érdekében. Lehet, hogy a kamillaolaj hatásos gyomorbántalmakra, de a vendég gyomorpanasza nem fog elmúlni sajnos, ha a szaunában kamilla illóolajat inhalál. Szintúgy nincs hatással a szaunában a levegőből a bőrre kerülve az ekcémára, illetve egyéb bőrbántalmakra.

Lehetőségek Szaunamestereknek

Ha valaki mélyebben szeretne elmerülni az aromaterápiában, akkor javaslott olyan képzést választani, mely nem termékspecifikus, így a leendő aromaterapeuták nagyobb rálátással fognak rendelkezni a különféle márkákról, minőségük összehasonlításáról elfogultság-mentesen. Magyarországon nincs rá szabályozás, ki hívhatja magát aromaterapeutának, ám a legtöbb országban, mint felelősséggel járó gyógyító tevékenység, aromaterapeutaként dolgozni is bizonyítvány és engedélyköteles. Amennyiben valaki beható szakmai tudást szeretne szerezni e témában, érdemes legalább egy éves képzést választani. A „kétnapos kurzus” kétségtelenül pénztárcabarát, de az illóolajok kémiájának, és alkalmazási módjának komplexitása miatt kérdéses, hogy két nap alatt mindebből mit lehet mélységében elsajátítani.

Livia Evergreen

Essential Oil Therapist – EOT®, Registered Aromatherapist – RA®, CAHP

 

Források:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3700080/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25762161

[3] https://moonhaven.com.au/essential-oil-burners-vs-diffusers-which-is-best-what-to-look-for/

http://thearomablog.com/aromatherapy-burners-vs-diffusers-which-is-better/