Szaunakultúra a tengeren túl

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Szaunakultúra a tengeren túl

Mit lehet tenni, ha ember lánya sokéves szaunás múlt után Európa fürdőfővárosából 9000 km-el odébb költözik, s feltett szándékában áll a szaunázást, mint rekreációs tevékenységet folytatni alkalomadtán? Ez a cikk érdekességként szolgál szauna-ínyenceknek, akik kíváncsiak, mi zajlik a világ egy távoli pontján szaunakultúra tekintetében, illetve eligazításként szolgálhat azoknak, akik erre merészkednek, és netalán szaunázni szeretnének.

Egy év tapasztalatát foglalom most össze általánosságban Nektek, de a későbbiekben szintúgy olvashattok majd egy-egy létesítményről, ahol épp volt szerencsém szaunázni.

Nos, szaunaszerelmesek, készen álltok? Ha igen, akkor első körben hadd lombozzak le mindenkit, Vancouver és környéke, Brit-Kolumbia (továbbiakban BC) provincia nem bővelkedik túlságosan szaunákban, azt is mondhatnám, hogy nincs kialakult szaunakultúra. Ez azért is kiváltképp meglepő, mert egy évben 170 napot esik, összességében 1500 mm-t. Míg Magyarországon talán december második felétől beüt a tél, majd márciusban távozik, itt novemberben beüt az esőszezon, és masszívan tart áprilisig. Ennek gyönyörű bizonyítéka a zöldben gazdag táj és a hatalmas esőerdők. Vizuálisabb olvasók így képzeljék:

Szaunakultúra - háttérben kanadai ősfás környezet

Hiába Kanada, Kanada, Vancouverben bizony nem esik hó sose. Pontosítok, talán 5 évente egyszer. Ha az ember havat szeretne, 20 percet kell vezetnie, ugyanis szép magas hegyekkel vagyunk körbevéve.

Miért nincsenek szaunák? Hol vannak, ha vannak? Nos, eltarthat egy darabig, míg megértjük, hogy habár bizony az égegyadta világon minden indokolná, hogy a kontinens nyugati partja bővelkedjen ilyen létesítményekben. Azonban számtalan oka van, amiért a szaunák, fürdők nem voltak és egy jó ideig bizonyára nem is lesznek népszerűek itt. Nézzünk néhányat: etnikai sokszínűség, közösségi programok popularitásának hiánya, higiéniai szempontok, horribilis beruházási költségek, prüdéria, tájékozatlanság, nevetséges biztonsági követelmények és előírások, bürokratikus útvesztők az engedélyeztetés területén stb., stb.

Számos nemzet és náció képviselteti magát BC-ben, másod-, harmad-, negyedgenerációs bevándorlók a világ minden tájáról, sokféle nyelvvel, háttérrel, kultúrával. Az Európa-szerte egyre terjedő naturalizmus, illetve fürdőruhamentesség itt még sehol nincs, lévén megfelelő létesítmények sincsenek. A biztos helyek, ahol hagyományos finn szaunát, vagy infraszaunát lehet találni, azok a nemzetközi hotelláncok, nívós és költséges klubok (golfklub, teniszklub, jógaklub), illetve hellyel-közzel a szabadidőközpontok. Ha az ember nem sajnálja az időt és a árat megfizetni, akkor találhat néhány igen kellemes spa-t fenn a hegyekben.

A beruházási költségek legfőképp a megfizethetetlen ingatlanárak miatt magasak (New York-hoz hasonló ingatlanárak vannak Vancouverben). Ezen túlmenőleg ha már befektetés, akkor a hongkongi mágnások valami gyorsabban megtérülőt választanak és egyszerűbbet, mintsem egy fürdő, vagy egy szaunalétesítmény megépítését megfelelő infrastruktúrával, szolgáltatásokkal. A masszázs, illetve addicionális kényeztető elemek elengedhetetlenek, ha kanadai fizetőképes tömeget szeretnénk vonzani.

Na de nézzünk, miért is keres tűt a szénakazalban az, aki Vancouver szeretne szaunázni egy jót? Íme néhány hely, ahová volt szerencsém benézni:

  • Hastings Steam and Spa
  • Halsa Spa
  • West Vancouver Community Centre
  • Hillcrest Community Centre
  • Következő állomás: Art of Sauna

A provinciában pedig a továbbiak:

  • Manning Park
  • Scandinave Spa – Whistler, BC
  • The Magnolia Hotel & Spa – Victoria, BC
  • Harrison Hot Springs

Mielőtt bárki mosollyal az arcán bepakolná a holmiját, fürdőruhát, papucsot, köntöst, előbb a telefonját vegye elő és tárcsázzon, mielőtt nagy lelkesen meglátogatna egy ilyen létesítményt. Ugyanis a bejelentkezés és időpontfoglalás erősen ajánlott…

Kanada nyugati partjának szaunázással kapcsolatos élményei, tapasztalatai – egy szaunamester szemszögéből – további cikkeinkben lesznek elérhetőek hétről hétre.