Szaunaház a Bowen szigeten

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Magyarországon sok kisebb városban, egy-egy eldugott faluban szaunaszerelmeseknek kincset érő apró, de annál élvezetesebb szaunás helyekről fórumokon sokat lehet hallani. Gondoljunk csak Akáctanyára, amit határozottan meg kell tapasztalni legalább egyszer, hogy megtudjuk, milyen is az igazi autentikus finn szaunaélmény.

E gondolattól vezérelve indultam útnak Bowen szigetére, ahol a fenyvesektől övezett, nyüzsgéstől távol eső szaunaház valami különlegest kínált. E szigetre eljutni nem jelent nagy kihívást. A belvárostól fél óra autóutat követően még fél óra a kompon, és meg is érkeztünk az egyre felkapottabb, közel 4000 fős lakosú szigetre, ahol a túrázástól kezdve a kajakozáson át a szuper gasztronómiai élményekbe feledkezésig mindent lehet, bár a kanadaiak inkább megelégszenek a B&B adta nyugalommal távol a várostól.

A mindössze 25 dolláros díj fejében fél óráig élvezhető a szauna kellemes melege 1-3 fő részére, ez ugyanis a maximum kapacitás. A hivatalos foglalásomra a recepcióról érkezett megerősítés egészen más hangvételben érkezett – „Rendben, gyere, amikor jól esik. Béke veled.” – előre vetítve a szigetlakók jóval lazább életritmusát.

Egy egész napos túrázást és masszív hegymászást (Gardner-hegy) követően kimerülten, de abszolút szaunázásra készen érkeztünk a Nectar Yoga szálláshelyre. E fiatal pár által üzemeltetett vendégház 2 éve lett bővítve egy kinti, fatüzeléses szaunával. A szaunát egy finn asztalos építette, aki a szigetre költözött, hogy ott töltse nyugdíjas éveit, mely abszolút egybevágott vendéglátóink küldetésével:

„Volt egy álmunk. Békés, harmonikus, természettel szoros kapcsolatot ápoló életet kívántunk, és hogy ezt az élményt másokkal is megoszthassuk. Az álmunk valóra vált.”

 E vendégház elsősorban jógaközpontként, wellness-előadások és workshopok színhelyeként funkcionál, a szauna nem képezi részét a mindennapi használatnak.

A Harvia kályha etetésére az előre bekészített fahasábok segítségével a hevülés nem jelentett gondot, bár a hőmérsékletről csupán megérzéseink lehettek, ugyanis egy szobahőmérő volt a szauna falán, ami csak 50 fokig volt üzemképes.

A figyelmesség jegyében a szauna ablakának párkányán egy műanyag adagolóban jéghideg víz volt bekészítve két üvegpohárral, ezeket – látva a korábbi használatból eredő olvadásnyomokat a műanyagon – gyorsan ki is vittük.

Habár a weboldalon egyértelmű a belépődíj fejében ajánlott 30 percnyi élvezet, érkezésünkkor megnyugtattak, hogy addig maradunk, ameddig akarunk, így sikerült 2 és fél órára nyújtani e délutáni szaunaélményt.

A zuhanyzó megközelítése trükkös volt az apró murva köveken keresztül, illetve egy-két pihenőágy elhelyezése közvetlen a szauna mellett ésszerű megoldásnak tűnt volna, mintsem hogy a vendég a szauna előtti 2m x 2m-es faburkolaton nyúljon ki. Számomra a legfurcsább mégis a szaunaház elhelyezése volt, mert habár a birtokon lehetőség lett volna mondjuk gyep mellé rakni, de ők mégis két parkolóhely mellé építették azt.

A vendéglátók hozzáállása, egészségszeretete, az egész hely nyugalma abszolút feledtette velünk a hajszolt hétköznapokat, és ebben az apró finn szaunaházikóban töltött idő testnek-léleknek igazi feltöltődést jelentett. Az élmény maradandó, és határozottan vissza fogok ide térni a téli hónapokban is.

 

Livia Evergreen