Versenyfelkészülés Szaunamestereknek

0 comments | Sauna & Health, Hungarian

Szauna verseny. Versenyfelkészülés Szaunamestereknek

A szaunamesterség nem éppen a fizikailag könnyen űzhető sportok közé tartozik, lévén, hogy a versenyprogramunk 10-15 percében erőnk és koncentrációnk legjavát szükséges nyújtanunk a nagyközönségnek. Bármily hibát vétünk, az a legtöbb esetben pontlevonással jár, ami csökkenti esélyünket a kiemelkedő teljesítményre. Mi az, amit tehetünk azért, hogy a versenyprogramjainkon csúcsformában legyünk és a tőlünk telhető legjobbat nyújtsuk? Ez a cikk iránymutatásként szolgál mindazoknak, akik valamilyen struktúrát keresnek felkészülésükhöz.

Profi szaunamesterek tudják, hogy hiába a fitt fizikum, egy valami mégis fontosabb: TERVEZÉS. Pontos terv nélkül – mikor, milyen olajat fogunk használni, hogy áll ez összhangban a zenével, a program témájával, milyen koreográfiát választunk egyes zenei ütemre, hogyan mutatjuk be a technikákat, és hogyan hozzuk ezt összhangba a zenével – elcsúszik a program, az összeszedetlenség hatását kelti. A program koreográfiája gyakorlást igényel azokkal az eszközökkel, melyekkel dolgozni fogunk. Szintúgy kiemelt fontosságú, hogy ismerjük kell a verseny helyszíne szaunájának arányait, felépítését, mert nagy meglepetéseket okozhat, hogy pl. egy mozdulatsor kivitelezése akadályokba ütközik a szauna kialakítása, vagy épp a rekordszámú vendég miatt.

Közvetlenül a tervezést követve a FIZIKAI FELKÉSZÜLÉS elengedhetetlen. A látványos izomtömeg, illetve a maratonfutói minőségekre edzett állóképesség helyett a kézzel, karral, vállal végzett mozdulatok, technikák pontossága, ereje, precizitása jelent prioritást. A törölközőkkel végzett szárazgyakorlás jelképezi a piramis alapját, amelyre fizikai állóképesség javítása épül. A látványtechnikák minőségét, erejét, a bicepsz, tricepsz, deltaizmok robbanékonyságát nagymértékben javítják a kis súlyú súlyzókkal (1, max. 2 kg) végzett repetitív gyakorlatok pl. 3×25-ös ismétlésszámmal, hetente 4-szer. Ügyeljünk rá, hogy a verseny előtt legalább 2 nappal ne végezzünk több súlyzós edzést.

Szauna verseny felkészülés négy alappillére

A kardiovaszkuláris állóképesség javítására minden olyan mozgásforma megfelel, mely során a pulzustartomány eléri a 123-150/perc ütési értéket.*[1] Néhány javaslat:

  • 5 km futás heti 3-szor
  • 12 perc futás közepes tempóban heti 3-szor
  • 10 km biciklizés heti 3-szor

Étkezés szempontjából a rost-, és fehérjedús táplálkozás elengedhetetlen a fitt forma megőrzése végett. Emellett a táplálékkiegészítők, melyek nagyban hordoznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, elvégre a fokozott terhelés révén nagy mennyiséget veszítünk ezekből.

A verseny előtti napon 1000 mg C-vitamin, illetve 100 mg magnézium bevétele javaslott, emellett folyadékpótlásként az izotóniás italok fogyasztása, ugyanis felszívódásuk sokkal gyorsabb, mint a tiszta vízé, és szervezetünk hamarabb hozzájuthat a szükséges ásványi anyagokhoz.

Sokan nem tartják kiemelkedő fontosságúnak, pedig a versenyprogramunk bemutatása során nagymértékben növeli magabiztosságunkat a MENTÁLIS FELKÉSZÜLÉS. Hiába a fejlett testizomzat, a hibátlanra gyakorolt törölköző-technika, ha fejben valami nincs rendben, az egész program bemutatása elcsúszhat, a közönség és a zsűri nem fogja olyan magas pontszámmal értékelni a programot, mint amennyi a belefektetett energiáért, a kitartó gyakorlásért mi elképzeltünks.

Mégis hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Mikor a versenyprogramunk tervezésén munkálkodunk, elhanyagolhatatlan, hogy figyelembe vegyük, hogy az egész produkciónak összhangban kell lennie. Ennek pedig alapfeltétele, hogy mindig pontosan tudjuk, másodpercre bontva, mikor mit csinálunk. Minden Szaunamester másra esküszik, mint bevált technika. Van, aki leül, és fejben végiggondolja, mikor mit kell tenni, van, aki a nappali szobát használja aktívan hogy begyakorolja a programot pillanatról pillanatra, van, aki a verseny előtt sokszor elpróbálja saját közönsége előtt, hogy lássa a fogadtatást, és hogy az egyes elemek jobban rögzüljenek. Természetesen a mentális felkészülés nagyban része a tervezésnek, és a kulcsszó itt a vizualizáció. A verseny napján pedig ki igyekszik „felpörgetni” magát, szocializálódik, esetleg olyan ételeket, italokat fogyaszt, melyek javítják a koncentrációt, és segítik a fókuszált, egyúttal spontaneitásra nyitott lelkiállapotot elérni. Mások inkább csendben elvonulnak, és összeszedik gondolataikat, amikor a kellékeket állítják össze.

Egy valami azonban teljesen biztos. Ahogy majd’ minden megmérettetésnél tekintet nélkül a tevékenység jellegére, általános igazság: minél több energiát, összpontosítást, koncentráció és figyelmet fektetünk a precíz felkészülésre, annál nagyobb eséllyel érünk el kiemelkedő eredményt. A szerencse szerepe természetesen továbbra is meghatározó. Azonban minél nagyobb kontrollunk van az események alakulása fölött saját professzionalizmusunk révén, annál könnyeben reagálunk hibátlanul a tőlünk függetlenül bekövetkező eseményekre.

Sikeres felkészülést, és tapasztalatokban bővelkedő versenyeket kívánok minden Szaunamesternek!

Livia Evergreen

 

[1] Kardio pulzustartomány kiszámítása: (220-életkor)x 0.8