Nyugat-Kanada szaunája – Scandinave Spa

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Az érdekes, és mit ne mondjak – hazaitól igencsak eltérő belvárosi tapasztalatok után íme valami teljesen más. Valami elementáris, lenyűgöző, jól működő, kellemes, egy hely, ahova élmény volt betérni. Ez pedig nem más, mint az északi hagyományokat hirdető és igazi skandináv-stílusban megépített Scandinave Spa Whistler-en.

Whistler Vancouver síparadicsoma, aki nem elégszik meg azzal a 3 síközponttal azon a 3 hegyen, amelyek a várost körbeveszik és valami többre vágyik, az elsősorban Whistlert választja. Mint ahogy minden élmény Kanadának ezen pontján, úgy ez sem éppen pénztárcabarát, kezdve azzal, hogy eljutni ide egy másfél, kétórás autózást követően lehet. Aki síelni vágyik, az jobb, ha előre foglal szállást, általában $120-$150 egy éjszaka, míg egy napos pályabérlet $75-be kerül. Nincs ez máshogy a spa-val se, $65 a belépő fejenként, $13-ért lehet bérelni köntöst. Masszázsok $150/óráért indulnak. Számolgatni 1 CAD=200 HUF-al érdemes.

Segítőkész, mosolygós személyzet, szépen kialakított belső terek, tiszta öltöző garantálja, hogy ez bizony valóban egy minőségi, első osztályú hely. Hiába a közel 700 méteres tengerszint feletti magasság és a környező hegyek, mégsem érezzük elanyátlanodva magunkat az abszolút kültéri létesítményben, melynek egy fafűtéses és egy elektromos kályhával felszerelt száraz szaunája (mindkettő 35 és 30 fős), illetve 3 tágas gőzkabinja, továbbá vagy 5 pihenőhelyisége van, amit római mintára (sic!) solariumnak hívnak.*[1] Ami lelombozónak hathat szenvedélyesebb vérmérsékletű honfitársaimnak, az a csend megkövetelése mind a szaunákban, mind a medencékben, mind a medencék között járkálva, és természetesen a pihenőhelyiségben. Nincs beszélgetés, nincs élménymegosztás, nincs kommunikáció sehol. Kuss van. Már elnézést.

„Silence is a source of great strength. We believe silence is essential to the experience of the Scandinavian baths. By embracing silence one finds inner stillness leading to complete relaxation.”

„A csend a belső erő forrása. Hiszünk abban, hogy a csend esszenciális a skandináv fürdőélmény megtapasztalásához. Magunkévá téve a csendet megleljük belső nyugalmunkat, mely elvezet a teljes relaxációhoz.”

Gondolom, hogy a síelés utáni sörmámortól fellelkesült nációk szórakoztatását ez a létesítmény nem hívatott kielégíteni.

Emellett semmilyen piktogram nem ad utasítást a szaunában való helyes testtartásra, a törölköző helyes használatára, vagy arra, hogy felejtsük már el azt a vizes üveget a szaunatérben. Természetesen a fürdőruha és a test mindig kontaktusba kerül a paddal, ritkán látni, hogy valaki maga alá terít bármit is.

A fatüzelésű szauna mindemellett lenyűgöző. Nagy belső tér, megjegyzem egy darab homokórával, illetve meglepően magas hőmérséklettel és egy 10 percenként bakancsban és kabátban megjelenő alkalmazottal, aki vagy tiszta vizet, vagy illóolajjal dúsított vizet önt a kályhára. A mennyezet kormos, néhányan korábban már rajzolgattak rá az ujjukkal. Az elektromos fűtésű szaunában is van erő, bár nem értem, hogy miért pont a homokórák darabszámán spóroltak.

A kinti meleg medencék nagyon impozánsak, tiszták, a merülők pedig jéghidegek, mélyek, tiszták és tágasak. Egy kis európai szaunasziget a hegyek között.

Mindenkinek ajánlom a betérést, aki megízlelné ezt a kanadai-skandináv hibrid szaunaélményt a Sziklás-hegységben, számomra felüdítő élmény volt.

[1] a nálunk ismert szolárium Vancouver-ben „tanning room”, azaz barnító szoba, a „szolárium” megnevezést nem használják, nem is ismeretes a köznyelvben.