Munkahelyi referenciák – Kanada, Magyarország

0 comments | Hungarian, Canada, Career

Mind a Magyarországról, mind a más országból érkezők, de még az országon belül ingázók is egyöntetűen szembenéznek – a tanulással, és munkahelyi tapasztalattal legkönnyebb áthidalható language barrier mellett – egy fontos problémával, ez pedig a helyi referencia hiánya.

Mennyire fontos ez?

A kanadai munkáltató előnyben fogja részesíteni a kanadai referenciát, lehetőleg ugyanabból a régióból, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy a pályázatunk semmit sem ér, mert csak külföldön dolgoztunk.

Az alábbiakban arról lesz szó, miként maximalizáljuk a korábbi munkahelyi referenciánk értékét munkakeresés céljából (az emigráció itt most nem kerül szóba), és hogyan kerüljünk elbírálás szempontjából közelebb egy helyi pályázóhoz.

I. List of references

Ez az a dokumentum, amit ajánlok összerakni, és interjúra magunkkal vinni. Ha fejvadász-céggel találkozunk, akkor egyrészt könnyítheti az adminisztrációt, másrészt, ha közel van egy állásajánlat, akkor nem az utolsó pillanatban fognak bombázni e-mailekkel, hogy kik a referenciáink. Egy ilyen dokumentumba az alábbiakat illik belefoglalni.

 1. Személyes adatok: név, cím, telefonszám, e-mail cím.
 2. Cégenként külön szedve az alábbi információ:
 • Company name
 • Supervisor’s name
 • Supervisor’s position
 • Supervisor’s phone number
 • Supervisor’s e-mail address
 • Your position
 • Dates of employment

Én a sajátomban egy külön sorban megemlítem, hogy az illető telefonon, vagy e-mailben elérhető leginkább, illetve a dokumentum végén van egy jegyzet a magyar cégeket illetően, hogy az időeltolódást vegyék figyelembe telefonos megkeresésnél.

A korábbi bért nem szükséges megadni, senkinek nincs hozzá köze. Mondta az egyik pályázóm, hogy tőle bank statement-et kért az egyik kanadai munkaadó, ez teljesen violation of privacy és egyáltalán nem legális. Mert mondjuk, ha füvet veszel, vagy sztiptíz bárokban szórod a pénzed, és kártyával fizetsz, arról nem feltétlen szeretnéd tudatni a leendő munkaadóidat, hogy emiatt diszkvalifikáljanak.

A saját pályázóimnak is egy ilyen üres template-et küldök el, amit remélhetőleg még az interjú előtt otthon kitöltenek és visszaküldenek. Nem ellenőrzök referenciát az interjú előtt. A legjobb ezt akkor megtenni, ha a pályázó bejutott a második körre a vállalattal, vagy tudom, hogy az első interjú nagyon jól sikerült. Ugyanis ha egy cég elküldi az állásajánlatot, akkor az már elköteleződés, és nem akarom, hogy az üzlet szétessen az elérhetetlen referenciák miatt. Néhány fejvadász cég így küld ki állásajánlatot, hogy „Conditional offer letter pending on references” – egy ilyen szitut amennyire csak lehet, messziről el kell kerülni, nehogy a referencia miatt bukjon a dolog.

De mi a helyzet, ha a korábbi főnökünk már nem dolgozik ott, meg nem is beszél angolul, vagy bezárt a vállalat, vagy egyszerűen a cég policy-je nem engedi, hogy referenciát adjanak?

Ilyen eset lehetséges, főleg, ha 10 évvel ezelőtt referenciákat, vagy multicégeket (pl. nagy bankokat) kell levadászni. Kanadában nagyon szigorúan veszik a negatív referencia adását, mert – amennyiben ez kitudódik, hogy a jelentkező a rossz referencia miatt nem kapta meg a pozíciót – úgy a referenciát adó cég beperelhető. Emiatt a multicégek sokszor ódzkodnak bármilyen más információ adásától, mint ami pusztán csak „Verification of Employment”. Ez elsősorban a cégnél töltött időnek az ellenőrzésével jár, bizonyítja, hogy valóban ott dolgoztál, és a munkakezdés idejét, befejeztét, és a job title-t foglalja magában. Ez a dokumentum nem tekinthető referenciának, sem referencia levélnek, de jobb, mint a semmi.

 

 

II. Referencia levél / Reference letter / Letter of Recommendation

Amit én nagyon ajánlok bármely országból jövőnek, azok a referencialevelek bebiztosítása. Ezt már a munkaviszony megszüntetésének napján érdemes kérni, és a supervisor belátásától függ, hogy akar-e neked segíteni, vagy nem, nem kötelező. Ezeket a leveleket úgy kell gyűjteni, mint a pokémonokat, „szerezd meg hát mind!” felkiáltással, mert nagyban segítheti mindenkori jövőben történő munkavállalásod.

A referencia levél akkor hiteles, ha az alábbi információkat tartalmazza:

 1. Vállalat neve, bejegyzett címe
 2. Vállalati fejléc logóval
 3. A munkavállalás kezdete és vége
 4. A pozíciód, és annak típusa (full time, part time, temporary, contract, permanent)
 5. Job responsibilities (ennek korrelálnia kell az önéletrajzodban foglaltakkal)
 6. Personal note – azaz a supervisor véleménye, benyomásai rólad 3-4 mondatban
 7. Supervisor neve, titulusa, aláírása, vállalati pecsét (Kanadában ez igen ritka), dátum

Természetesen számos cég, a legtöbb cég, hogy őszinte legyek, nem éri be a referencialevéllel, mert a hamisítás és az igazolhatatlanság gyanúja fennállhat, de vannak vállalatok, akiknek ez teljesen megfelel, mert nem akarnak a telefonos referenciával bajlódni. A pozíció komplexitásától, a kompenzációs csomagtól, a cégen belüli policy-któl és persze magától a hiring managertől függ. Mindenképpen előnyös még azután is, hogy helyi cégekkel kiépítettük közvetlen kontaktjaink hálózatát.

Sokszor meglepődött néhány pályázóm, hogy bekérek referencia kontaktokat, mintha ez ilyen luxus lenne. Nagyon nem szerettem, amikor e-mailben elküldtek egy-egy nevet meg számot random emberekhez a cég, vagy a pozíció megjelölése nélkül. Ezt így nem tudom beazonosítani, bárki lehet az az ember. A másik oldalról pedig, volt alkalom, amikor egy fantasztikus jelölttel találkoztam Indiából, aki kereste az első kanadai munkahelyét Kanadában egy Call Center pozícióra pályázva, és a sikeres vállalati interjúját követően bekérték tőlünk a telefonos referencia ellenőrzését, a levelei nem voltak elegek. A nyelvi különbség szerencsére itt nem volt gond, mert Indiában beszélnek angolul, de mind a három referenciája megmondta, hogy ők nem adnak információt a volt munkavállalóikra vonatkozóan, mert tiltja a kódex. Ezt a szitut nagyon nehéz volt áthidalni, de szerencsére leküzdöttük az akadályokat, és megkapta az állást.

III. Referencia hívások/e-mailek

Az alapszabály az, hogy gördülékenyen menjen az álláskeresésünk procedúrája, hogy küldjünk egy e-mailt/sms-t a korábbi főnökeinknek akármilyen országról is van szó, hogy „hé, figyu, állást keresek, ha kapsz egy hívást/e-mailt, lennél szíves válaszolni?” Ha jó viszonyban vagyunk korábbi alkalmazóinkkal, akkor ezzel nem lesz probléma, és segítenek.

Azzal fejvadászként nem tudok mit kezdeni, hogy felhívom a referenciakontaktját, és az illető azt mondja, hogy „egyáltalán nem ajánlom, és sosem dolgoznék vele újra.” Az én fejemben pedig az van, hogy „sok hűhő semmiért”, ezt az embert, ha nincs legalább 2 másik nagyon pozitív referenciája, akkor nem fogom tudni elhelyezni, felesleges volt az egész procedúra. Ha volt olyan szituáció, hogy nem váltatok el jószívvel, akkor azt a referenciát egyszerűen csak ki kell hagyni a referencia listából.

IV. Személyes referencia

Ezek az emberek elsősorban az ismerőseid, nem a barátaid, de vannak pályázók, akik a családtagjaikat tüntetik fel. Most komolyan, beleírnád egy olyan családtagod nevét a referenciádba, aki nem ad pozitív véleményezést rólad? Ez inkább minősül vicc kategóriának, azonban van azért a személyes referenciának jelentősége.

Korábbi instruktor, professzor, önkéntes munkában főnök, vagy munkatárs, főbérlő, de valójában bárki, akivel nem feltétlenül léptél baráti viszonyba, ámde valamilyen környezetben együtt „munkálkodtatok” valamin itt Kanadában – ez már kezdésnek jó lehet. Nálam is csekkoltak kanadai személyes referenciát első kanadai pozíciómra való pályázásom során. Hiába volt „csak” személyes, de kanadai.

V. Hány darab referencia szükséges?

A legtöbb helyen kettő vagy három professzionális referenciát várnak korábbi munkaadóktól. Egy sosem elég. Az nem gond, ha egyazon cégen belül két különböző személy tud adni referenciát. Minél több van, és minél több ezek közül a helyi, vagy legalább anyanyelvi angol környezetből jövő, annál jobb. Néhány pozíciónál elfogadnak személyest is, ennek kb. 30-40%-os értéke van. Az önkéntes munka során szerzett referencia nem minősül professzionális referenciának. Ha kaptam két munkahelyi és egy személyes/önkéntes munkából jövő referenciát egy pályázómtól, őt már eltudtam helyezni.

VI. Egyéb background check

Ez már több hasonlóságot mutat az emigráció folyamata során bemutatni szükséges dokumentumokkal, és általában akkor kell ezeket a dokumentumokat benyújtani, ha az interjú sikeres volt, és az állásajánlat már közel. Az alábbiakat foglalhatja magában:

1. Criminal background check: állami cégek, illetve pénzügyi intézmények kérik általában, de bármely munkáltató kérheti. Elintézhetjük magunk a rendőrségre befáradva, vagy ha ügynökségen keresztül megyünk, ők intézik. Ez nem jelent mást, csak egy kitöltendő formanyomtatványt, amit a rendőrség helyben állít ki, a fejvadász pedig egy meghatározott verifikáló cégnek küldi ki. Ára: kb. $35.

2. International criminal background check: ha kevesebb, mint 7 éve tartózkodsz Kanadában, akkor néhány intézmény megkívánhatja. Listázni kell a korábbi országokat, ahol éltünk, lakóhellyel egyetemben.

3. Credit check: főleg pénzügyi intézmények kérik. Ha bankban, vagy bármilyen komplex pénzügyi szolgáltatást nyújtó cégnél készülsz dolgozni, a credit check szükséges. Ez egy részletes elemzés arról, hogy van-e tartozásod, illetve csődbe mentél-e valaha Kanadában, volt-e zárolva hitelkártyád. Kizárólag helyi.

4. Educational background check: megint csak állami intézmények kérik. Ehhez a formanyomtatványon túl szükséges csatolni a transcriptet egyetemről, és a diploma másolatát. Az emigrációhoz használt dokumentum (Educational Credential Assessment) nem használható.

Ezekért a szolgáltatásokért legtöbbször a cég fizet, de az is lehet, hogy levonják az első fizetésedből. Ha mind a négy szükséges, akkor olyan $100-$120 dollárral kell számolni. Ha ügynökség intézi, ők állják a költségeket.

Remélem segítettem, keress meg bátran, ha van kérdésed.

Livia Evergreen