A csodálatos mentolkristály

0 comments | Sauna & Health, Hungarian

A mentolkristály hatása

Manapság Mentolkristály hatása - tálka mentolkristállyalmár csak elvétve találni egy-egy vendéget szaunázók berkeiben, aki ne hallott volna a mentolkristályról. Emellett az is biztos, hogy nagyon sokan tapasztalták már azt a lehetetlen, s egyúttal érthetetlen érzést, hogyan lehet a forróságérzetünket a szaunában bent töltött időtől függetlenül hirtelenjében didergéssé változtatni. Szaunamesterek napjainkban előszeretettel használják ezt a speciális anyagot, van, aki majd’ minden programján beveti, mások pedig inkább csínján bánnak vele, nem véletlenül. Számos cikk található az interneten a mentolkristályról és vélt használatáról, ellenben a kristály összetételéről, előnyeiről és hátrányairól, egészségügyi kockázatairól, illetve helyes használatáról a szaunában kevés a fellelhető forrás, ez a cikk remélhetőleg hiánypótlásként szolgál mindazon lelkes szaunázónak, illetve Szaunamesternek, akik többet szeretnének megtudni eme érzékeny témáról.

Megnevezését tekintve mentakristály avagy mentolkristály? Van-e egyáltalán különbség, vagy a két fogalom ugyanazt takarja? Ehhez tisztáznunk kell, mit értünk a ’menta’, illetve a ’mentol’ fogalma alatt. A menta növény rendszertani besorolását tekintve az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség számtalan alfajjal. Ezzel szemben a mentol egy szerves vegyület: monoterpénalkohol. A természetben egyes mentafajok (pl. borsmenta – mentha piperita, vagy mezei menta – mentha arvensis) olajában található meg, körülbelül 50-60%-os mennyiségben. Szobahőmérsékleten színtelen, tű alakú kristályokat alkot. A vegyületnek borsmentaolajra emlékeztető szaga és íze van. Magasabb hőmérsékleten a kristály csekély mértékben szublimál, vízben pedig alig oldódik (különféle alkoholok viszont jól oldják).

Kinyerésének folyamata:

A mentolkristály előállítása költséghatékonyságából eredően alapvetően szintetikus, de különféle menták olajából természetes úton egyaránt előállítható.

Természetes kinyerés: a menta növény desztillációja –> az illóolaj összegyűjtése –> az illóolaj második desztillációja –> a fennmaradó alkotók lehűtése –> a mentol kikristályosodása –> kristályok elkülönítése

Érthető ezáltal, hogy honnan ered a kristályos forma, és miben különbözik a borsmenta olajától. Míg az eredeti mentaolaj csak 50-60%-ban tartalmazza a mentol alkotót (a fennmaradó 40-50%-ot főleg más terpének és észterek teszik ki), addig a mentolkristály nem más, mint 100% mentol, amelynek természetes tulajdonsága a kristályosodás szobahőmérsékleten.

A mentolkristály használata a szaunában

A szauna, mint zárt, hevített közeg, kiemelt figyelmet kíván a mentolkristály használóitól. Ellenjavallatai épp ezért fokozottan figyelembe veendők. A borsmentaolajhoz hasonlóan a mentolkristály nehéz légzést, légszomjat okozhat sokaknál, így a szaunában mind laikus vendég, mind képzett Szaunamester körültekintően bánjon vele. A kristály közvetlenül felhevült bőrre kerülve fokozottan, normál hőmérsékletű bőrre mérsékelten bőrizgató hatású.

Mivel vízben alig oldódik, ellenben magasabb hőmérsékleten annál inkább, ezért nem meglepő, ha egy pohár tetszőleges hőmérsékletű vízbe egy teáskanál mentolkristályt teszünk, és elhelyezzük a poharat a szaunatérben, néhány perc után már érezhetjük a mentol átható illatát. Legtöbbünk azonban a mentolkristályt a kályhán alkalmazza, ami sokszorosan intenzívebb hatást eredményez. A hígítást tekintve csak a nagyon tömény oldat okozhat „katasztrófát”, révén hogy a kristály közvetlen kapcsolatba kerül a forró kályhakövekkel, és égett szagot, legrosszabb esetben apró lángot és füstöt generálva (a kristály lobbanáspontja 96 fok). Ezt elkerülendő a 3-4 dl langyos, meleg vízbe elkevert 1 teáskanál (vagy 1-2 nagyobb méretű) kristály egy nehezen elrontható megoldást eredményez. A keverés hangsúlyos, ugyanis mind a magasabb hőmérsékletű víz, mind a mechanikus rásegítés hozzájárul, hogy ne maradjanak nagy kristálydarabok az oldatban, és minimalizáljuk a ráégés kockázatát.

Mitől fázunk, és van-e a kristálynak ártalmas hatása?

A mentolkristály működésmechanizmusát tekintve vízzel keverve, majd a kályhakövekre juttatva a levegőbe nagy dózisban mikrokristályok (mikroszkopikus kristályok) révén kerül, melyek kicsapódnak a vendégek bőrén, mérsékelten irritálva azt és aktivizálva hidegérző receptorainkat (cooling sensation). Fontos megjegyezni, hogy a bőr hőmérséklete ténylegesen nem változik. Mindemellett inhaláció útján a tüdőbe kerül. Kérdés, hogy vajon ott marad-e, lerakódhat-e bármilyen formában? Sajnos nem történt még átfogó kutatás e témában, azonban amennyire természetes úton előállított kristályról van szó, jelen tudásunk szerint nem. A bőrről pedig szappanos vízzel a szaunázást követően könnyen lemosható. Egy újabb kérdést vet fel azonban, hogy a szintetikus előállítás során a kristályhoz adott adalékanyagok miként halmozódhatnak fel a tüdőben a kristály rendszeres használata esetén. Mindezen kérdések és hiányosságok miatt bölcsebb a fokozott elővigyázatosság és a mérsékelt használat mind vendég, mind Szaunamester részről.

A mentolkristály vagy a mentaolaj a jobb?

Terápiás hatását tekintve a mentolkristály számos tekintetben sokkal intenzívebb a mentaolajjal szemben. Nem véletlen, hogy mind a kozmetikaipar elsősorban hűsítő, izomlazító krémekbe, balzsamokba, kenőcsökbe, lábspray-be, borotválkozószerekbe, borogatásokba mérsékelt fájdalomcsillapító hatása miatt, az élelmiszeripar pedig a nyelven található hidegérző receptorok stimulálása érdekében édességekben, likőrökben használja. Emellett légzéskönnyítő és baktériumölő hatása is közismert. A mentaolaj hasonló, ám mérsékeltebb hatásmechanizmusa révén ugyanezen termékekben kerül általában forgalomba, ugyanakkor a limbikus rendszerre (a viselkedés, ösztönök és az érzelmek központjára) többféle alkotója révén sokkal összetettebben hat.

Fontos kitételek használat esetén

  • Mentolkristály használata kizárt, amennyiben 6 év alatti gyermek van benn
  • Kristályos vízbe nyúlni a szaunában fokozott irritációt, égető érzést okozhat a bőrön
  • Ne nyeljük le a kristályt semmilyen esetben! A letális dózis 192mg/kg (patkányokon tesztelve), emellett intenzíven irritálja a torok nyálkahártyáját, fulladásos reakciót, érzékenyebbeknél gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat.
  • Óvatosan bánjunk az interneten fellelhető információkkal. Egy webshop például a kristály szopogatását ajánlja torokbántalmak esetén.

Bármilyen témához kötődő kutatási eredmény nyilvánossá tétele esetén a cikket frissítjük.

 

Livia Evergreen

 

Források:

Menthol

https://en.wikipedia.org/wiki/Menthol

Menthol crystal

https://en.wikipedia.org/wiki/Menthol

Using menthol crystals for lung cleansing

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/menthol-crystals-for-lung-cleansing/

Menthol Herb Avensis

http://www.indo-world.com/menthol_crystal/menthol_crystal.htm

Sublimation

https://en.wikipedia.org/wiki/Sublimation_(phase_transition)

Peppermint

https://en.wikipedia.org/wiki/Peppermint

What are menthol crystals?

https://www.leaf.tv/articles/what-are-menthol-crystals/