Kiszakadva Vancouverből – Manning park

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Canada

Ha egy megtervezni való hétvégi, városból való kiszakadás a cél, akkor a Budapest-Debrecen távolságra lévő Manning (Nemzeti) Park előkelő helyet foglal el a látogatandó helyek listáján márcsak a fantasztikus környékbeli látványosságok miatt is.

Amennyiben a parkon belüli üdülőben tervezzük a maradást, úgy fürdőruhát érdemes csomagolni: egy hideg vizes medence és két jacuzzi várja a látogatókat egy 8-10 fős száraz szaunával.

Az, hogy mely szezonban érkezünk, nagyban meghatározza, hogy mit tudunk igénybe venni. Télen síelni, alpesi túrázni, szaunázni, meleg vízben bugyogni, nyáron túrázni, felfedezni, kayakozni, kenuzni, kempingezni, hideg vízben úszni, és hát ugye szaunázni érdemes.

A tavaszi-nyári szezonban a természethez való közelség érzetét az üdülő előtt a füvön össze-vissza szaladgáló több száz pocok látványa fokozza még inkább, amelyek – amennyiben kellő óvatossággal közelítünk hozzájuk – odajönnek és a kezünkből eszik ki, akármit is kínálunk. A magabiztos pockok nagyobbak és kövérebbek, ők csak fellökik a többi pockot, amikor látják a kaját adó kezet közeledni.

Kanadában kedvelt édesség a hódfarok, amit megsütnek olajban, majd porcukorral meghintve fogyasztják. Én sokáig azt hittem, hogy ezek a barbár népek e célból hódokat gyűjtögetnek, hogy a gyerekeket kínálják eme ízletes csemegével, mígnem felvilágosítottak, hogy ez csak tészta, amely hódfarok formájú, semmi köze az állatkához. Huh, a PETA-énem megnyugodott.

Ha az idő hűvösre fordul, akkor irány wellness, amely este 10-ig üzemel, és igen forgalmas napközben. Bár az én látogatásom márciusra esett, amely 10-15 fokos kinti hőmérsékletet jelentett, mégis, a melegvizes jacuzzi hatványozottan nagyobb népszerűségnek örvendett, mintsem a teljesen jól működő 80 fokos, három padsoros finn szauna. Elnyúlni a szaunapadon egyáltalán nem jelentett gondot. Üdülő révén főleg csoportokkal találkoztam, közülük is a filippínók voltak, akik mindig együtt mentek be a szaunába (4-6 fő) és együtt jöttek ki, majd együtt medencéztek. A zuhanyzás sajnos nem volt nagyon része e rituálénak.

A wellness maga az üdülőtől különálló épület volt, személyzet nélkül, csak este érkezett valaki takarítani, ami biztonsági szempontokat illetően keltett némi aggodalmat. Elvitathatatlan előnye azonban, hogy a szabadlevegő bármikor elérhető, illetve, ha havazik, a hatalmas telken sok száz hóangyal formázható. A hotelszobából kihozni valamit jelentett némi kihívást, fürdőruhában, vagy épp törölközőben a recepciónál elslattyogni a nagykabátos vendégek mellett kicsit furcsának hatott.

A Manning Park mindazonáltal egy tökéletes célpont mind gyerekes családoknak, mind pároknak egyaránt, ugyanis lehetőségek se szeri, se száma a környéken, van miből válogatni bőven – főleg, ha az idő ezt lehetővé teszi. Ha viszont jönnek az esős napok, akkor a szaunázás is kitűnő választás itt.

Livia Evergreen