Kátrányillat a szaunában – kellemes vagy orrfacsaró?

0 comments | Sauna & Health, Hungarian

Kátrányillat a szaunában

Már megint autógumit égetünk? Hangzik el a kérdés ráöntés előtt a kátrányolajat említve. Néhányan kíváncsian néznek, ugyan mi is várható, hisz a köztudatban lévő kátrányszagot leginkább útépítés során a gőzölgő aszfaltot illatozva érezhetnek. Na de miért is szeretnénk megidézni a szaunában az útépítés varázsos hangulatát? A válasz igen egyszerű.

E rejtély megoldásához először is meg kell vizsgálnunk, mi is ez az anyag. Haladjunk visszafelé.

Szurok. Az útburkolás egyik alapeleme, melyet sokszor tévesen azonosítanak a kátránnyal. Gyantaszerű, kátrányt tartalmazó fekete anyag, mely a kőszén és gyanta illó részeinek lepárlása után marad vissza, biztosítva azt a szúrós illatot, mely építkezés közelében öntudatlan is a kocsiablak felhúzására ösztönöz.

A kátrány azonban nem egyenlő a szurokkal. Ipari előállítása részben ásványi, részben növényi anyagokból történik, állaga folyékony, szaunában nem használjuk. E természetazonos anyag további feldolgozásából is nyerhető az előbbiekben említett szurok. Lassan közeledünk ahhoz az anyaghoz, amelyet szaunában is használunk.

A kereskedelmi forgalomban is kapható kátrányolaj, vagy kátrányillat azonban egyetlen speciális módon állítható elő: száraz lepárlással. E művelet során a fát zárt térben 430°C-on hevítik, hogy az anyagát alkotó szerves vegyületekből elsősorban szenet, másodsorban egyéb bomlástermékeket, köztük kátrányt is nyerjenek. 1 köbméter bükkfa száraz lepárlásával 50-60 kg kátrányolaj nyerhető. Ez tehát természetes, vegyszermentes eljárással kinyert, 100%-os tisztaságú olaj.

Mindezek ellenére lehet, hogy néhány olvasóban még mindig ott motoszkál a kérdés, hogy természetes ide vagy oda, de kátrányt illatozni a szaunában mi értelme?

A finnek és a kátrány

Hogy megleljük a választ, kicsit felfelé kell tekintenünk, északra. A finnek ugyanis már igen régóta élenjárnak a szaunázáshoz használt természetes illatok használatában. Azonban ők ezt nem öntik, mint mi, hanem egyszerűen akarva-akaratlanul előállítják, legalábbis azon szaunákban, amelyekben nincs füstelvezető kémény, és a füst minden égéstermékével együtt a szaunatérbe ömlik. Ugyanis a fa zárt terű kályhában történő égése során – még ha jóval kisebb mennyiségben is, de – kátrány keletkezik, mely először a levegőbe jut, onnan egy része a padozatra, falakra rakódik. A jellegzetes füstös-kátrányos illat pedig szerves hozzátartozója a füstszaunáknak.

Nem véletlen, hogy tradicionális finn, esetleg orosz programok esetén alapvető tartozék e jellegzetes illat, mely egészen hűen visszaadja az eredeti füstös szaunák illatvilágát. Amennyiben kevésbé nyeri meg tetszésünket, úgy ajánljuk 2:1 arányú keverését nyírfa, fenyő, esetleg eukaliptuszolajjal.

És a jótékony egészségügyi hatások? Vannak bőven. A kátrányból előállított ichtiol-olaj már több, mint 100 éve bizonyít a gyógyászatban. Faggyúmirigy működés regulációjára, sebgyógyításra ajánlják, emellett gyulladásgátló, hámképző, fertőtlenítő, érösszehúzó hatású. Manapság leginkább a házi készítésű szappanok révén éli reneszánszát.

Mindenesetre a kátrányillat a szaunában mindazonáltal igen megosztó. Saját tapasztalatok alapján 10-ből 8-an nem kifejezetten szeretik a kátrányt, egyik vendég meg is jegyezte: “Ez az illat pont olyan, mint amit akkor érzek, amikor a 7-es busz után futok.” De úgy általában a legkülönfélébb asszociációkat váltja ki az emberből: “Mikor kezdődik a zsigulis felöntés?”

Aki pedig szereti, legtöbbször szabadtéri szalonnasütés emlékei elevenednek fel az illat használatakor.

 

Livia Evergreen

 

Források: