Kanyarójárvány – Visszanyal a megengedés politikája

0 comments | Hungarian, Canada

Az elmúlt hetekben igen sokszor lehetett hallani iskolák, óvodák, egyéb gyermekközösségek ideiglenes karanténjáról Vancouverben a hirtelen megjelent kanyarójárvány okozta fertőzések miatt. A kanyaró egy igen ragályos, heveny lázzal, majd kiütésekkel járó betegség, mely a gyógyulást követően súlyos következményekkel, bénulással, a hallás részleges vagy teljes elvesztésével járhat.[1] A védőoltást ellene a XX. század második felében vezették be, mely 99%-os védettséget biztosít.[2] Magyarországon a gyerekek általában a 15. hónap környékén kapják meg a kötelező védőoltások egyikeként (MMR).[3] Kötelező. Nincs mese. Elmulasztása szabálysértési, de büntetőjogi felelősséggel is járhat. Legsúlyosabb esetben akár 5 évet is kaphat az oltásellenes szülő, és az elkerülésben közreműködő gyermekorvosnak és védőnőnek is van jogi felelőssége.[4] Egy gyermekorvos így véleményezte a jelen gyakorlatot: „Magyarországon azért vannak kötelező védőoltások, mert annak idején a keleti blokk országaiban a kötelezőség volt az irányadó.”[5] Ám sem a nyugat-európai országokban, sem az Egyesült Államokban, ugyanakkor Kanadában sincs ezen oltások beadatására előírás. A szülő eldöntheti, hogy indokoltnak tartja-e, vagy sem. Ennek a megengedő politikának következményeként betudható, hogy a kontinensen a kanyarós fertőzések száma az 1000 főt közelíti meg az elmúlt 10 év távlatában.[6] Vancouver, habár szerencsére nem szerepel a statisztika élvonalában, de az elmúlt egy hónapban így is közel egy tucat kanyarós gyermeket diagnosztizáltak. A betegség egy kanyaró ellen nem beoltott iskolástól származik, aki egy rövid vietnámi látogatást követően magával hozta a kanyaró vírust és fertőzte meg a többieket.[7]

Minek köszönhető ez az intenzív vakcina-ellenesség?

Két kirívó ok sejlik ennek hátterében. Egyrészről az amerikai kontinensen a legfőbb irányadó gondolat az a „választás szabadsága mindenek felett”.  Kötelezővé tenni semmit, így a védőoltásokat sem lehet, mert ellenkezik a személyes szabadságjogokkal, ami az itteni kontinensen mondhatni a legfőbb kulturális érték. A másik ok pedig egy 1998-as publikáció egy valaha volt orvostól, miszerint a kötelező oltások korrelációt mutatnak az autizmussal.[8] E publikáció később hamisnak és fabrikációnak bizonyult, mely az orvos doktori címétől való megfosztását eredményezte. Sajnos azonban így is volt befolyásoló ereje a társadalomra. Az óvatos, félő szülők ugyanis elkezdtek bizonytalankodni az oltóanyagok összetételét, hatásait, és az orvosi ajánlásokat illetően, és inkább teszik ki gyermekeiket potenciális himlőnek, kanyarónak, mumpsznak, mintsem autizmusnak. Még úgy is, hogy egyértelműen bebizonyosodott, hogy az autizmus kialakulásának semmilyen köze sincs a kötelező oltásokhoz.

Mik lehetnek a következményei a vakcina-ellenes trendnek?

Megvizsgálva a témát egy másik szemszögből, nem árt nem elfelejteni, hogy szabadságjogainkkal élni ebben az esetben a társadalom többi tagjára nézve hozunk kockázatos döntést. Az oltatlanság ugyanis veszélyezteti azokat a nem oltottakat is, akik nem kaphattak az adott betegség ellen oltást, mert pl. az életkoruk szerint nem olthatók, vagy más orvosi ellenjavallata áll fenn az olthatóságuknak (pl. leukémia). Az ő egészségükhöz való joguk sérülhet a védőoltást megtagadók magatartása következtében.[9] Íme egy szatirikus videó az oltások fontosságáról és társadalmi következményeiről.

Következő lépések

Szerencsére e nemrég kitört kanyarójárvány meghozta a szükséges változást a vancouveriek gondolkodásában. Annyira megnövekedett hirtelen a kereslet az oltóanyagokra, hogy a helyi klinikák, kórházak már-már kifogytak a vakcinákból, ugyanakkor BC-ben két hét alatt 30,000 aláírást sikerült összegyűjteni egy online petíció benyújtásához az oltások kötelezővé tételéről a gyermekközösségbe, oktatási intézményekbe való bejutáshoz. A változás tehát a küszöbön.

Magyar vonatkozás

Emlékszünk az oltási kiskönyvre? Szerencsére ahhoz nem fér kétség, hogy az elmúlt jó pár évtizedben a Magyarországon születettek minden bizonnyal megkapták a kötelező oltásokat. Ennek dokumentálása elsősorban papíron, majd a technológia fejlődésével elektronikusan is megtörtént. Több évtizeddel ezelőtti adatok azonban még így sem hívhatók le. Így bizonyítékot szerezni arról, hogy a vakcináció megtörtént – amennyiben nincs meg a kiskönyv – több, mint kihívás. Szerencsére nagy valószínűséggel senki sem fogja ezt számonkérni, ám néhány felsőoktatási intézmény igenis követelményként állíthatja az immunizációs dokumentumok bemutatását. Ez esetben két kimenetel lehetséges. Vérvétel révén bizonyos antitestek kimutathatók, ám ha azok nincsenek jelen, akkor az adott védőoltás(ok) ismételt beadására lehet szükség, ami azon túl, hogy költséges, fáradalmas is.

Kitekintés

A személyes szabadságjogok gyakorlása szép dolog, egészen addig, amíg ez nem veszélyeztet másokat. A tény, hogy néhány fejlett országban közel fél évszázad után újra felütötte a fejét az igen veszélyes kanyaró, egyértelműen megmutatta, hogy a szülők kicsit átestek ló túloldalára, és döntéseik következménye másokra, mind az egyénekre, mind az egészségügyi rendszerre nézve károsító hatású. Remélhetőleg Vancouver élenjáró lesz a kötelező oltások újbóli bevezetésében.

Livia Evergreen

 

Források

[1] Measles complications

[2] Házipatika – kanyaró

[3] Családinet – Kötelező védőoltások és azok időpontjai

[4] Origo – A kötelező védőoltás elmulasztásának jogi következményei

[5] Raabe – Adjuk vagy ne?

[6] Measles – Statistics

[7] [8] Vancouver Sun – Teens defy parents to get measles vaccine during Vancouver outbreak

[9] Webbeteg – védőoltások. Mik lehetnek a következmények?