Illóolajok vs. szaunaolajok

0 comments | Sauna & Health, Hungarian, Aromatherapy

Illóolajok vs. szaunaolajok

…Szakmai cikk arról, hogy mit és mit ne használjunk a szaunában?

Illóolajok különböző méretű és színű üvegekben

Széles körben vitatott kérdés, hogy melyek azok a mesterségesen előállított és természetes eredetű illóolajok, melyeket javasolt ráönteni a kályhára. Manapság, ha meglátogatunk egy wellness központot, vagy egy magasabb csillagszámmal rendelkező szállodát, még nem lehetünk biztosak benne, hogy amit a finn, infra, bio, vagy épp aromaszaunában belélegzünk akár automatikus, vagy egyéni illatadagolással, pozitív hatással van mind testi és lelki egészségünkre.

Az illatok, illetve illóolajok hangulatunkra, kedélyállapotra, érzékeinkre való hatása számos tanulmány és kísérlet szerint vitathatatlan. De vajon elég-e a szauna forró közegében kizárólag illatokról beszélni?

A szaunában számos élettani folyamat felerősödik, intenzitása fokozódik testünk meleg ellen történő védekezésében. Amely táplálékot, vagy épp folyadékot beviszünk, sokkal hamarabb szívódik fel, a bőrbe juttatott anyagok pórusokon történő beáramlása szintén fokozott az izzadás folyamata mellett. Szaunaprogramok alatt, vagy éppen egyéni felöntéseink alkalmával sokszor érezhetjük, hogy a párával telített levegőben a kályhán használt illatunk olykor teljesen más, mint amit az üvegcse tartalmának normál környezetben történő illatozásakor érzünk. Van, hogy pozitív, olykor negatív értelemben. Egy dolog azonban bizonyos: az illatot erőteljesebben érezzük a páradús környezetben.

Az illatanyag molekulái a kályhával érintkezve és a páradús légtérben felszabadulva a szauna mikroklímájában könnyedén eljutnak a bent ülők szaglószervéhez, a kályhára öntést követően szinte azonnal szag-, illatérzetet kiváltva. A molekulák másik része a bőrünkre kerülve felszívódik, mely hatás különösen intenzív felöntések alkalmával. Így az olajok, illatok hatása hármas. Légzőszerveinkre kifejtett hatása mellett bőrünkön felszívódva is hat, természetesen a legmeghatározóbb pszichés, hangulati, érzelmi befolyások mellett.

Mindezek után konkretizálódik a kérdés: mit öntsünk a kályhára?

Rengeteg fürdő, wellness-központ, s egyúttal ezen intézményekben dolgozó szaunamesterek, de ugyanúgy a vendégek is sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos anyagok használatával több kárt okoznak, mint hasznot. Ugyanis nem minden illat illóolaj!

Az alábbiakban egy kis rövid áttekintést tennénk ezen anyagokról, és eredetükről.

Esszenciális illóolajok: aromás növények gyökeréből, kérgéből, szárából, leveléből, gyantájából, héjából, magvaiból, törzséből vagy hajtásaiból, általában vegyszermentes eljárásokkal nyert, illékony olajtartalmú kivonatokat nevezzük.

Az illóolajok jellegzetes illata azonos az eredeti növényével. A színtiszta, hígítatlan illóolaj igen tömény, rendszerint cseppfolyós (de ez alól számos kivétel van), és egyáltalán nem zsíros tapintású. A ruhán és a papíron nem hagy maradandó foltot, és a szabad levegővel érintkezve gyorsan elpárolog, vízben nem oldódik.

Nagyon fontos kitétel, hogy a gyümölcsök alapvetően nem tartalmaznak illóolajat, kivéve az egyes citrusféléket. A helyenként kapható gyümölcsillatok a vegyészet mesterséges termékei. A banán, alma, cseresznye, meggy, áfonya, szőlő, dinnye, kókusz, papaya, barack, körte, ananász, málna, eper illóolajként árult aromái szintetikus vegyszerek csupán, a kőolajfinomítás melléktermékeiből előállítva.

Meg kell kérdeznünk ezek után: miért kellene kőolajterméket belélegeznünk?

Valóban érezhető a pl. mangóra, papaya-ra emlékeztető illat, de belegondoltunk, miből készül? Ezen vegyi produktumoknak az illatok területén alapvetően két fajtáját kell megkülönböztetnünk: a természetes, illetve a mesterséges aromát. A természetazonos aromát vegyi szintézissel vagy olyan elkülönítéssel állítják elő. Cél, hogy az így kapott vegyület kémiailag azonos legyen a növényi vagy az állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen levő aromaanyaggal. A mesterséges aroma előállításának vegyi szintézise során pedig a növényi vagy állati eredetű anyagban természetes tartalomként jelen levő aromaanyagoktól kémiailag eltérő anyagot nyernek.

A fenti meghatározásból kimaradt egy fontos kategória, mely számos szaunázni szerető vendég fejében felmerülhet: a szaunaolaj.Illóolajok helyett számos helyen szaunaolajokat használnak

A szaunaolaj nem más, mint kifejezetten a szaunába szánt keverék, mely rendszerint természetazonos, vagy mesterséges aromából készült (pl. áfonyaillat). Rendszerint a gyártótól érdemes tájékozódni olajaik eredetiségét illetően, ugyanis sok illóolajat forgalmazó vállalat pusztán speciális keverékeket forgalmaz szaunaolaj címszó alatt, melyek valójában természetesek.

Aromaanyagok, illatanyagok, természetazonos olajok, mesterséges szaunolajok. Ezen anyagok használata hosszabb távon, rendszeres módon egészségügyi hatásait tekintve egyáltalán nem javallott! Lehet, hogy megidézi bennünk az adott növény, gyümölcs illatát, mégis, ezen anyagok szaunában felerősödött hatásait tekintve nem egészségesek. A finom molekulák a fentiekben kifejtettek alapján felszívódik a légutakon, tüdőn, bőrünkön keresztül. Nem sokan szeretnék az immunrendszerüket kitenni ezen vegyipari termékek ártalmas hatásai ellen történő védekezésnek. Ugyanis épp elég mesterséges terméket és adalékanyagot fogyasztunk jelenlegi kultúránkból kifolyólag. Ha mindenképpen szeretnénk illatot generálni, használjunk természetes anyagokat, természetes, megbízható eredetű esszenciális illóolajokat, mindenképp kerüljük ezeket a felöntővizeket. Vigyázat! A kereskedelmi forgalomban kapható számos márka attól függetlenül, hogy „100% természetes illóolaj” van feltüntetve, egyáltalán nem biztos, hogy eredeti, minőségi illóolaj! Sajnos a hatósági szabályozások, és ellenőrzések gyakoriságának és alaposságának hanyagsága fölött könnyen átsiklik számos illóolajokként forgalmazott, de valójában kemikáliákat gyártó cég. Magyarországon pedig jelenleg minden, legalább 93%-os természetes illóolajat tartalmazó termék nevezhető 100%-os tisztaságú illóolajnak.

Az illóolajok tesztelése

Figyeljünk és teszteljünk! Ha kipróbálunk egy márkát, végezzünk papírteszt-próbát! Cseppentsük a papírra, és ha zsíros nyom nélkül elpárolog, folytathatjuk a következővel: teszteljük krémben, pakolásban (szigorúan 1-2 csepp illóolajjal). Amennyiben nem jelentkezik bőrirritáció (közvetlenül bőrre cseppenteni szigorúan tilos!), folytassuk a tesztelést szaunában. Ha nem vagyunk allergiásak, akkor nem lép fel köhögési reflex, maró, égető érzés a szemben, szúró érzés az orrban, ha eredeti, vagy közel eredeti illóolajat használtunk. Nem beszélve a kellemes, egészen éteri állapotokba terelő illatról, amely ekkor körülvesz bennünket.

 

Livia Evergreen

 

A cikkem megtalálható még:

www.termalfurdo.hu