Háziszappan a szaunában – egy kíméletes megoldás

0 comments | Sauna & Health, Hungarian

Háziszappan a szaunában

Háziszappan a szaunában - kézzel készült szappanokA szaunamézek, szaunasók, és szaunába szánt egyéb kencék mellett új jelenséggé lépett elő a szaunában a házi készítésű szappanok használata. Szakmai cikkünk azt taglalja, miért is indokolt és hasznos a házi készítésű szappan a szaunában.

A szappanok története egyidős az emberiséggel, több mint 5000 évvel ezelőtti babiloni kőtáblán feltárt írásos emlékek tesznek említést először a szappanokról. Ezeket kecskefaggyúból, kecskezsírból és hamuból állítottak elő. Talán még vannak néhányan, akik emlékeznek nagymamáik szappanfőző üstjeire, melyben zsírból, lúgból és vízből főzött jó kemény, évekig elálló szappant.

De miért is volt a szappan meghatározó jelentőségű? Ennek megértéséhez szükség van némi kémiai ismeretre a bőr és a szappan kölcsönhatásának folyamatát illetően.

A bőrnek fontos tulajdonsága a pH-értéke, mely a bőrt védő savköpenyre utal (hidrolipid filmréteg), mely részben a faggyúmirigyek váladékából, részben az elhalt hámsejtekből, illetve természetes gombaflórából áll. Legfőbb funkciója a bőrfelszíni kórokozók elszaporodása, és az egyéb vegyi ártalmak elleni védelem. Értéke 4,5-6,2 között mozog (enyhén savas), egyénenként változó. Értékét befolyásolja a genetika, életkorunk, a bőr nedvességtartalma, a környezet, időjárási tényezők, illetve a használt kozmetikumok.

Kémiai behatás eredményeként a savköpenyt könnyen eltávolíthatjuk, melynek újratermelődése behatástól és egyéntől függően néhány órától akár néhány napig is eltarthat. Mindazonáltal a szennyezőanyagok, felszaporodott baktériumok, illetve felesleges bőrzsír eltávolításához – összességében véve a bőr tisztításához az egyszerű víz a nagy felületi feszültsége miatt[1] nem lenne elég, ugyanis a víz nem képes áthatolni a savköpeny egybefüggő rétegén. A szappan vízben való oldása esetén azonban a szappanmolekulák egyik részének a faggyúmolekulákhoz történő tapadása miatt azokat elválasztja egymástól, és leoldja a bőr felszínéről.

Háziszappan a szaunában - kézműves vásár különféle szappanokkalNincs mese: a tisztításhoz meg kell bontanunk a savköpeny egybefüggő rétegét. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen szerekkel, milyen gyakorisággal és milyen módon tesszük.

A vegyipar ugrásszerű fejlődésével csakúgy, mint a kozmetikai termékek javarészénél, a szappannál is felváltották a természetes alapanyagokat a mesterségesek. Ezáltal a szappanok tonnaszámra történő előállítási ideje nagyban lerövidült a minőség kárára. Ugyanis szinte akármilyen kereskedelmi forgalomban kapható termék hozzávalóit tekintjük meg, legfőbb összetevő a sodium-lauril-szulfát (SLS), ún. mosóaktív tenzid, melyet kókuszzsírból állítanak elő szulfanálással. Ennek eredménye a nátrium-kókusz-szulfát, melyet nemcsak a szappan, hanem a tusfürdő, sampon, fogkrém egyaránt tartalmazhat, és egyáltalán nem egészséges. Az SLS nagyban felelős a bőr kiszáradásáért, esetleges allergiás reakciók kialakulásáért. Emellett a jó habzás és tisztítás érdekében további felületaktív mosóanyagokat is adalékolnak a kozmetikai termékekbe. A szappanfinomítás (vegyi anyaggal történő kezelés) további indítékai – az előállítás gyorsaságát elősegítve – hogy víztartalma minél kevesebb legyen (pl. hexán). E folyamat révén sok kísérőanyag kijön a természetes alapanyagként felhasznált olajból (pl. színanyagok, vitaminok), majd végezetül szintúgy mesterséges illatanyagokkal dúsítják. Az ipari előállítás jelszavai tehát: gyorsan, kis költséggel, nagy tételben, eladhatót.

Mindezekkel radikálisan szembemenve a házilag készült szappanok minden esetben kézzel készülnek, legtöbbször hideg eljárással a lehető legtermészetesebb alapanyagokból:

  • szilárd és folyékony olajok és zsírok (kókusz-, pálmazsír, olíva-, szezám-, dióolaj, shea vaj stb). Ezek biztosítják a habképző és tisztító tulajdonságokat.
  • víz
  • nátronlúg (NaOH)
  • tetszőleges textúraképző-, bőrpuhító, színképző növényi és ásványi őrlemények, gyógynövények, illetve ezek főzetei (pl. zabőrlemény, algapor, titánium-dioxid, méhviasz)
  • illóolajok.

Mind az eljárás metódusa, mind a használt anyagok miatt a házilag készült szappanok hozzájárulnak ahhoz, hogy a tisztítás mellett a természetes olajok révén a táplálás is megtörténjen, egyáltalán nem szárítva a bőrt.

Háziszappan a szaunában

Háziszappan a szaunában - apró szappanok, egyedi formákDe hogy is kapcsolódik a szappan a szaunához? Nos, a jó hír az, hogy a bőr hőmérsékletének növekedése (30-33°C-ról akár 42-44°C-ra), az erőteljes verejtékezés révén a felhám elszarusodott rétegének nedvességgel való feltöltődése, majd könnyed eltávolítása miatt a bőr megújítása, tisztítása természetes úton végbemegy mindennemű külső segítség nélkül. Gondoljunk csak a finnek patyolattiszta helyett használt kifejezésére: náluk a teljesen tiszta az, ami szaunatiszta.

Tévhitet kell eloszlatnunk azzal kapcsolatban is, hogy a szauna használata szárítja a bőrt. A verejtékezés folyamata során ugyanis nemcsak a verejtéket adó ekkrin mirigyek, hanem a faggyútermelődésért felelős apokrin mirigyek termelése is (jóval kisebb mértékben, de) fokozódik. Mindez hozzájárul a bőr savköpenyének természetes megújulásához.

A szauna kizárólag abban az esetben száríthatja a bőrt, amennyiben tusfürdőt, vagy mesterséges szappant használunk szaunafürdőzést követően, illetve szervezetünkben jelentős folyadék-deficit lép fel.

A háziszappan a szaunában tisztító hatása mellett magas természetes olajtartalma és csekély habzása miatt leginkább a bőr ápolásához járul hozzá.

Saját magunk is könnyen elkészíthetjük természetes szappanjainkat, de vigyázat! A szappanok előállítása kellő szakértelem nélkül balesetveszéllyel járhat! Emellett az interneten fellelhető receptek sokszor téves kalkuláción alapulnak. Mielőtt megismernénk a házi szappanok világát, ajánljuk szappankészítő tanfolyamunk elvégzését:

[1] Felületi feszültség: a felületaktív anyagok – tenzidek vagy detergensek – a víz felületi feszültségét csökkentik azáltal, hogy molekuláik a folyadék felületén irányítottan helyezkednek el.