Az ügynökségi munka előnyei és buktatói

0 comments | Hungarian, Canada, Career

Recruitment Agency-vel, azaz munkaerőközvetítő ügynökséggel dolgozni nem mindenkinek leányálom. Az alábbi cikkben pontokba szedve taglaltam ennek a hivatásnak szépségeit és hátulütőit, ha valaki ezen a pályán szeretne elhelyezkedni Kanadában.

Egy korábbi cikkben hivatkoztam rá, hogy ez a munka tulajdonképpen mit is foglal magában.

 

I. Jöjjenek e szakma előnyei

1. A határ a csillagos ég

Fizetési maximum nincs, annyit tudsz keresni, amennyire sikeres vagy. A kompenzáció alapfizetésből és jutalékból áll a sikeresen elhelyezett munkavállalók után. Az ügynökségek jutalékelosztása azonban változhat. Vannak vállalatok, ahol a jutalék függ az egész kirendeltség teljesítményétől, míg néhánynál a tőled feljebb állók kapnak a te jutalékodból is. Egyes cégek jutalékstruktúrája nem részesíti kiemelt előnyben, ha valakit elhelyezel, csak akkor, ha tiéd a kliens is. Szintén ég és föld a különbség a jutalékot illetően valakit ideiglenes vagy állandó pozícióban elhelyezni. Fontos, hogy a szerződés aláírása előtt ezeket a feltételeket alaposan átolvassuk.

A legjobban teljesítő kollégám, aki 6 éve van a szakmában, kb. évi $150 ezer dollárt visz haza. Persze ehhez az kellett, hogy kitartó munkával olyan nagyvállalatokat érjen el, akiknek kulcsembereivel bizalmi kapcsolatot kiépítve egy idő után őt bízták meg a felvételiztetések kizárólagos menedzselésével, más ügynökség bevonása nélkül, ami nagyon sokat jelent.

2. Kommunikáció mindenek felett

Ha közép-, és felsőszinten megy az angol, akkor ennél jobb szakma nincs, hogy ez még gyorsabban fejlődjön, mind írásban, szóban. A munka 90%-a ugyanis kommunikáció. Akár az első telefonbeszélgetések, az e-mailek váltása, vagy az értékesítés kerüljön szóba, mind személyesen, mind írásban, mind telefonon az állandó kommunikáció ennek a munkának a legfontosabb része.

3. Aktív közeg

Én nagyon szerettem, hogy a legváltozatosabb összetételű és hátterű munkakeresőkkel találkozhattam. Emberileg és szakmailag egyaránt ez rengeteg fejlődési lehetőséget jelent, mert megtanulhatunk támogatóan közelíteni, és az emberi értékeket keresni egy potenciális munkavállalóban kortól, rassztól, háttértől függetlenül mindenkiben. A gut-feeling, azaz a “belső érzés” egy-egy interjú során szintúgy nagyon meghatározó. Lehet valaki akármilyen jó papíron, ha egy interjún nem teljesít jól, nem fogom tudni elhelyezni.

4. Kapcsolatok kiépítése – networking

Egy sikeres, pozitív végkimenetelű interjút követően – még ha az elhelyezés nem is mindig sikerül – nagyon jó kapcsolatokat lehet kiépíteni a korábbi pályázókkal. Ez a későbbiekben alaposan megtérülhet, ha mi keresünk állást, vagy ne adj isten olyan pozícióba kerül a pályázónk egy cégnél, hogy ő döntheti el, bevonnak-e ügynökséget a felvételiztetési folyamatba. Így a jelöltünkből kliens válhat idő elteltével. Ezen túl mind baráti, mind más üzletszerű kapcsolatok jöhetnek létre.

5. Alacsony bemeneti követelmények

Ügynökséggel elkezdeni dolgozni nem kíván meg sok kritériumot papíron, ellenben személyben, hozzáállásban, kommunikációs képességekben annál inkább. A humán erőforrásban, interjúztatásban szerzett tapasztalat mindenképpen előny. Mivel nagyon nagy a turnover ebben az ágazatban, ezért a Branch Manager-ek általában pontosan tudják, kit kell megcélozni, és ügyesen levadásszák azt, aki félig-meddig nyitott erre a dologra. Fiatal, ambiciózus, kiemelkedő kommunikációs képességekkel, és határozott fellépéssel rendelkező 2-3 év tapasztalattal rendelkező pályázókat, vagy amennyiben a bérezés megengedi, úgy 4-5 éve a szakmában lévő business development-ben igen jártas, erős sales-es háttérrel rendelkező egyéneket. A jelenlegi munkahelyemen dolgozva munkám során nagyon sokszor próbáltak „levadászni” más ügynökségek, és ahogy telt az idő, és egyre több tapasztalatot szereztem, úgy a megkeresések száma csak nőtt. Ez nem azért volt, mert annyira kiemelkedő lettem volna, hanem pusztán az idő miatt, amit eltöltöttem egy ilyen cégnél.

6. Karrierlehetőségek ezután

Mivel egyfajta „gyorsított tréningen” vesz részt a fejvadász márcsak az ágazat jellege miatt is, ezért számos előnnyel kecsegtet, ha karrierpályát váltunk, és akár valami teljesen másba kezdünk egy idő után az új tapasztalatok birtokában.

Az egyik legfontosabb előnye ebben az iparágban dolgozni, hogy teljes mértékben rálátunk a munkaerőpiacra. Megtanuljuk, mitől lesz egy önéletrajz eladható, és a kliensekkel való állandó kapcsolat révén folyamatos rálátásunk van egy-egy interjú szituációra. Egy-egy vállalati interjú ezek után már nem jelenthet akkora kihívást, mert tapasztalatot szerzünk abban, hogy a cégek mit akarnak látni, és ezt hogyan kell előadni, így az interjúzás – szerintem – kisebb stresszforrás.

Ha a business development jobban vonz, mint a recruitment, akkor ez egy tökéletes lehetőség értékesítési tapasztalatok szerzésére ugródeszkaként valami máshoz.

II. A hátulütők

1. Folyamatos rohanás

Ebben a szakmában nem igazán fordulhat elő, hogy egy órán keresztül a képernyőre meredve nem csinálunk semmit. Nincs „lassú szezon”, mindig szezon van, ami teljes lelki jelenlétet kíván. Ha közel vagyunk egy elhelyezés véglegesítéséhez, vagy egy nagyon jó jelölt érdeklődést mutat egy specifikus pozícióra, aki nem jelentkezett állásra, hanem az önéletrajzát mi találtuk meg, akkor ez sokszori esti, hétvégi munkában ölthet testet mind a folyamatos e-mailek, mind az off-site interjúk miatt.

2. Egyéb képességek fejlesztésére nincs mód/szükség.

Nem valószínű, hogy munkánk során el kell sajátítani egy új szoftver ismeretét, vagy egy új, korábban még nem látott problémát kellene megoldani cégen belül. A támogató szerep, egy cég működéséhez való hozzájárulás ebben a szakmában csak a számokban ölt testet. A kollégákkal nemcsak együtt dolgozunk, de versenyzünk is, ki a jobb. Habár a cégekkel történő tárgyalások határozottan fejlesztenek mindenféle képességet, de itt „feljebb jutni” a létrán úgy lehet, ha minél több sikeres elhelyezést sikerül nyélbe ütni, ami egy idő után talán egysíkúnak tűnhet.

3. Repetitív jelleg

A ciklus mindig ugyanaz.

 1. Kapunk/teremtünk egy megrendelést
 2. Meghirdetjük a pozíciót/válogatunk az adatbázisból, ki az, aki elérhető és alkalmas rá
 3. Szűrjük a jelentkezőket, interjúkat fixálunk
 4. Interjúztatunk, adminisztrálunk
 5. Profilt kreálunk, és továbbküldjük a vállalatnak, ha tesztek szükségesek, akkor kiküldjük
 6. Lefixáljuk a következő interjút
 7. Felkészítjük a jelöltet
 8. Nyomonkövetünk mind a klienssel, mind a jelölttel
 9. Referenciákat ellenőrzünk, s egyúttal másokat is interjúztatunk
 10. Ha az interjú állásajánlattal végződik, akkor véglegesítünk
 11. Az első napokat követően bejelentkezünk a vállalatnál és a munkavállalónál, hogy hogy mennek a dolgok.

Ezek a tevékenységek majd’ mind egyidőben történnek, mert egyszerre 5-6 pozíción is dolgozunk, így a multi-tasking képessége erősen megkívánt. Az emberi tényezőkből adódó változatos jelleg révén meg lehet találni benne a magunk izgalmát, de minden nap ugyanazt, ha nem jobb teljesítményt kell hozni.

4. Emberi tényezők

Számomra ezek azok a faktorok, amiket a legkevésbé tudtam elfogadni, mert sokszor hiába minden erőfeszítés, a dolog számtalan okból széteshet, a munkám feletti ilyen mértékű kontrollvesztést pedig nehezen tudtam tolerálni. A teljesség igénye nélkül ezek általában a következők:

 • a jelentkező nem elérhető se telefonon, se e-mailben, hiába küldte be az önéletrajzát.
 • a jelentkező nem jön el az interjúra
 • a jelentkezőt az interjút követően néhány nappal valamiért már nem lehet elérni
 • a jelentkezőt más ügynökség helyezi el
 • a jelentkező hiába jött el az interjúra, közben betöltöttem a pozíciót valaki mással
 • a jelentkező teszteredményei nem elég magasak
 • a jelentkező vállalati interjúja rosszul sikerül
 • a jelentkezőnek, habár az interjú jól sikerül, de ő elfogad egy másik ajánlatot
 • a jelentkezőnek nem sikerül ellenőrizni a referenciáit
 • a jelentkező elutasítja az állásajánlatot
 • a jelentkezővel probléma van már az első napokban
 • a jelentkező felmond egy hónap után – a jutalék bukta

5. Értékesítés

A mumus. Számos cégnek van erre szabott tréningje, a miénknél az „ugrás a mélyvízbe” taktikát alkalmazták. Én pedig csak csináltam, csináltam szorgalmasan, különböző taktikákat alkalmazva, hol több, hol kevesebb sikerrel. Mostanra kijelenthetem, hogy nem tartozik favorizált tevékenységeim közé.

III. Hogyan lehet igazán sikeresnek lenni ebben a szakmában?

Két dolgot találtam kulcsfontosságúnak:

1. Extrovertált, hiperaktív és energikus természet: a folyamatos kommunikáció, és annak szeretete, illetve a gyors és azonnali cselekvőképesség abszolút megkívánt.

2. Értékesítési attitűd: nemcsak a vállalatok felkutatása miatt, de egy-egy interjún is úgy a legjobb beszélni a pozíciókról, hogy felkeltsük a pályázó lelkesedését és érdeklődést, elköteleződést váltsunk ki.

Ezen kívül további két dolognak van kifejezetten előnyös szerepe:

3. Angol anyanyelv: hiába minden törekvés, konzervatív vállalatvezetőket hívogatni nem kanadai, vagy más angol anyanyelvű akcentussal a legelején sok negatív élményt okozhat.

4. Helyi munkaerő: azok, akik itt nőttek fel, és van kiépített kapcsolatrendszerük, előnyt élveznek mind a vállalatokkal való kapcsolatok kialakításában („ismerős ismerőse”), mind a jelöltek felkutatásában azokkal szemben, akik 20-as, 30-as éveikben idejöttek, és a nulláról próbálják kiépíteni kapcsolatrendszerüket.

Ahogy a főnököm szokta mondani:

„You need to have particularly thick skin if you wanna do this job right.”

Érdekesnek találom, hogy itt Vancouverben a legtöbb belvárosi ügynökségnél főleg írek dolgoznak. A mintám nem reprezentatív, de mindaz a kb. 20 ügynökség, akiket meglátogattam, ezt a vonalat hozta. Az írek barátságosak, energikusak, nagyon jó kapcsolatteremtő-, és építő képességekkel, hatékonyak, precízek, és ugye nyelvi hátrányban nincsenek, az itt lévő írekből pedig már egyébként is Dunát lehet rekeszteni. Sokan a kétéves munkavízummal indulnak neki nagy reményekkel és nagy ambíciókkal, sokszor hospitality háttérrel. A fejvadász karrier tökéletes ugródeszka, a végleges letelepedéshez pedig megfelelő munkatapasztalat.

Livia Evergreen