Álláskeresés Kanadában VI. – Hogyan NE írjunk önéletrajzot

0 comments | Hungarian, Canada, Career

Egy jól pozícionált, a kanadai piacon is versenyképes önéletrajzot megírni sok-sok gyakorlást, előzetes felkészülést, és kutatómunkát kíván. Aki valóban egy jól fizető, fejlődési lehetőségekkel kecsegtető álláshoz szeretne jutni, az jobb, ha ezt a dolgot nem bízza a véletlenre. Egy korábbi, önéletrajzírásról szóló általános cikkemben átfogó leírást találhatsz erről.

Vannak azonban olyan jelentkezők, akik valami egész más módon próbálják önéletrajzukat, hmm, hogy is mondjam, „átlagostól eltérővé” tenni. Az alábbiakban hozott példák nem az író kreatív fantáziáját tükrözik, ezek egy az egyben létező önéletrajzok szemelvényei. Remélem, hogy azok, akik kevésbé magabiztosak magukban önéletrajz-írás terén, nagyobb önbizalommal vágnak neki az álláskereséshez ezek után. Figyelem! Angol tudás erősen ajánlott!

A humornak nem az önéletrajzban a helye

„Passionate cat-lover. Open for new, challenging opportunities. Current awesome person.”

Ennek a frissen egyetemet végzett fiatal hölgynek ez a sor volt a summary, illetve – gondolom én – egyfajta bemutatkozás egy permanent adminisztrációs pozícióra. Picit alább a jelentkező munkatapasztalataiként az egyetem napjait elevenítette fel humorosnak szánt formában.

“I learned how to drink significant amount of coffee on a daily basis.”

Bizonyára a kávéivásnak is megvannak a kihívásai, de valószínűleg nem ez lesz, ami versenyképessé tesz a munkaerőpiacon. Az meg sem lepett, hogy a fejcímek ciklámennel voltak kiemelve a fekete vázlatpontok felett.

Rezonáljunk a Bibliával

A minap az alábbi motivációs üzenetre lettem figyelmes egy jól fizető adminisztratív munkára beérkezett önéletrajzot megnyitva.

„The Word was the source of life, and this life brought light to people.

The light shines in the darkness, and the darkness has never put it out.”

/John 1:4-14/

Ez alatt volt a név, a cím, a telefonszám, meg két vállalat neve, ahol dolgozott. Ennyi.

 Őszinteség mindenek felett

 A következő pályázó nem rejtette véka alá, mit is akar. A summary a következőképp szólt.

 „I am looking for a position with at least $50k to pay off my mortgage.”

A kendőzetlensége mindenképpen becsülendő. Bár ezt a dolgot bizonyára nem így kommunikáljuk egy leendő munkaadó felé, ha egyáltalán megtesszük. Hozzáteszem, hogy egy Property Administrator pozícióra jelentkezett, ami 3-5 éves speciális tapasztalatot kívánt meg, és a jelentkező háttere volt ezzel nem volt mégcsak köszönő-viszonyban sem.

E-mail üzenetek hirdetésre válaszolva

Sajnos vannak olyan vállalati vezetők, akik az évek előrehaladtával sem emelik meg bizonyos pozícióik fizetését sem az infláció, sem a gazdasági fejlődés ellenére sem. Ezek a vállalatok nem ritkán küszködnek a munkaerő-felvétellel – hisz a kutya sem jelentkezik a pozícióikra. Ők sokszor úgy keresnek ügynökséget, hogy betelefonálnak, elmondják a pozíció részleteit, illetve a bérezést. A telefonhívást követően pedig a kollégáimmal összeülünk, mint egy csapat, és megbeszéljük, hogy vállaljuk-e. Amikor csatlakoztam a vállalathoz, első hónapjaimban lelkes újonc lévén természetesen mindent el akartam vállalni, aztán egy-egy szétesett üzletet, meg a főnököm kárörvendő röhögését „na ugye megmondtam!” követően jelentem, megtanultam nemet mondani. Az alábbi példák egy Customer Service Specialist álláshirdetésre válaszként jövő e-mailekből származnak, ami $31,000 évi keresettel jár (ez kb. egy mekis keresettel egyenértékű, hacsak nem alacsonyabb). Hozzátéve azt is, hogy a vállalat tömegközlekedéssel nem igazán megközelíthető helyen volt, és egészségbiztosítást sem ajánlottak. A hirdetésben sem a mi nevünk, sem a vállalat neve nem szerepelhet szerencsére.

Email #1: „Are you fucking serious to offer this amount of money in Vancouver? Go starve to death.”

Email #2: „This must be a joke. Even McDonald’s pays benefits.”

Email #3: „You corporate bastards. Shame on you.”

Mindent bevállalok

 A következő önéletrajzzal nem lett volna semmi nagyobb gond. Volt benne egy talán már a túl szexi kategóriába sorolható kép – ami ugye kiszedhető. Egész stílusosan megírt önéletrajz, főleg temporary Receptionist munkatapasztalatok az elmúlt 5 évben. Látom, hogy sikerült befejezni az egyetemet is, szuper. Beugrósnak még jól jöhet, már nyúlok a telefonhoz. Közben olvasom tovább. „I am willing to anything to make as much money as possible. I am a self-made woman with lots of qualities.” Hmm… Mégsem. A motiváció rendben van, de a vállalataink nem ilyen jellegű eltökéltséget keresnek.

Nem transzferálható képességek

Ha megnyitunk valamilyen HR-rel kapcsolatos pozíciót, akkor az álláshirdetés posztolása után kb. olyan szituációt kell elképzelni, mint amikor kenyeret dobunk a halastóba. A pályázók csak jönnek és jönnek mindenfelől. Különösen akkor, ha egy állami céggel dolgozunk, mert ezek a pozíciók magasan az átlag felett fizetnek. Természetesen 2-5 év tapasztalat elvárt. Abszolút túljelentkezés van általában igen magasan kvalifikált helyi jelentkezőkkel. Az én kedvencem mégis ez volt.

„Taekwondo master – National Champion in Japan 2012.”*[1] – Első sor, kiemelve.

Ez a kezdés erősebb volt, mint a reggeli kávé. Olvasom tovább, hátha valami HR dolog kitűnik az önéletrajzban. Látom, hogy aktív tagja volt egyetemi csoportoknak, ahol „megtanult másokkal együttműködni, és felismerni az emberi értékeket.”

Nem értem ezeket a jelölteket. Vajon komolyan gondolják, hogy van olyan hiring manager, aki azt mondja erre, hogy „Igen! Ezt akarom! Nincs tapasztalata, de szenvedélyesen taekwondo-zik. Pokolba összes más pályázóval, akik már 2-5 éve a HR-es pályán vannak. Én őt akarom!”

Az általánosítás netovábbja

A következő pályázónak néhány hónap kanadai, és egy év hazai tapasztalata volt, elviekben különféle adminisztratív pozíciókban. A pályázó többször, több hirdetésre is elküldte önéletrajzát egy hétvége során, gondoltam, egyszercsak ránézek. Ami elsőre szemet szúrt, az a konkrét információ hiánya… Néhány példa a job responsibilities-ből.

„I consequtively exceeded my supervisor’s expectations by working with them.”

„I delivered excellent customer service.”

„I kept all company equipment in good condition.”

„I used the office facilities accordingly.”

Csak felhívtam az illetőt, aki némi tört angolsággal megmagyarázta, hogy

  • minden nap bement a munkahelyére időben
  • mindenkivel jól kijött
  • nem lopott, nem rongált berendezést
  • és arra használta az irodai helyiségeket, amire kell.

Nem lett diszkvalifikálva, de átpasszoltam az önéletrajzát a light industrial csoportnak, mert hiába akar emberünk adminisztratív pozíciót, de ezt sajnos általunk nem fogja tudni megkapni.

Higgy a szavaimnak, ne az önéletrajzomnak

„I don’t have a job, but I have a good work ethic.”

– Így kezdődik egy tapasztalatokkal egyáltalán rendelkező, középkategóriás, 1-2 év tapasztalatot megkívánó általános adminisztrátori pozícióra jelentkező összegzése. Körbekérdeztem kollégáim között – sajnos minket nem győzött meg.

Hogyan lő magad lábon

Általában nem vállalunk Copy Editor pozíciókat, mert legtöbbször nagyon specifikusak a kritériumok, és se a tapasztalataink, se az adatbázisunk nem tartalmaz alkalmas jelölteket, de mivel az állást hirdető cég velünk dolgozik már 5 éve, ezért nincs mese, elvállaltuk, hátha szerencsénk lesz.

Íme az egyik pályázó egyik job responsibility-ként feltüntetett kivonata. Az esetleges hibákat direkt nem javítottam.

„I was responsbile for editing and fixing any gramatical , punctation and spelling errors. I doublechecked names, places, and organizatons are spelled properly and facts , dates and statistics are accurate.”

Ebben a mondatban, ha csak a helyesírási és elírási hibákat számítjuk, akkor csak 7-et találunk. A Copy Editor pozíció pont ezért kíván meg átlagon felüli írási képességeket. Végigmenve az önéletrajzon minden egyes mondatban hasonló mennyiségű hibával ütköztünk szembe.

A ló és gazdája

Bár képpel ez mindenképp ütősebb lenne, de remélhetőleg könnyen el tudja képzelni az olvasó. Egy horizontálisan formázott önéletrajz bal oldalán egyetlen kép van. A pályázó a lovával. A jobb oldalon felsorolva néhány korábbi munkatapasztalat istállókban és farmokon. Ezzel nincs is semmi probléma, hacsak nem a hölgy nem egy $45 ezres Customer Service pozícióra adta be a jelentkezését, aminek munkaköri leírásában ott szerepel, hogy minimum 3 év tapasztalat hasonló pozícióban. Én értem, hogy ez is ugyanolyan kemény munka, de ezzel az önéletrajzzal nem lesz versenyképes a többi jelölthöz képest.

[1] Az országot és az évet megváltoztattam

Livia Evergreen