Álláskeresés Kanadában V. – Interjú tippek

0 comments | Hungarian, Canada, Career

Hogyan is zajlik egy vállalati interjú Kanadában? A korábbi cikkekben beszámoltam arról, hogyan érdemes állásinterjúra készülni, amennyiben fejvadásszal, vagy céggel történik a megmérettetés. Ebben az irományban tovább taglalom, hogy konkrétan milyen kérdésekre is lehet számítani.

Mielőtt ebbe belevágnánk, essünk túl néhány formaságon, ami sokaknak teljesen alapvető, de megdöbbentő, mennyien vannak, akik simán megcsinálják:

 1. 15 percnél előbb nem illik az interjúre érkezik. Percre pontosan sem. Legalább 5-10 perccel előbb érdemes befáradni.
 2. A legtöbb kanadai munkahely scent-free environment, azaz sokkal kevésbé megengedett és elfogadott mindenfajta illatok (parfüm, hajlakk, stb.) jelenléte. Ezzel legyünk tisztában.
 3. A dohányzók sokkal jobban diszkriminálva vannak, mint Európában, főleg Vancouverben, szokásainkat érdemes legalább fél órával az interjú előtt letudni.
 4. Erős smink, és főleg harsány rúzs kerülendő, válasszunk inkább pasztell-színeket.
 5. Hangot adó ékszerek. Az asztalvégnek ütődő hosszú medálnál márcsak a többrészes lötyögő és egymásnak verődő karperecek zaja zavaróbb az interjúk során.
 6. Kabát. Teljesen mindegy, milyen idő van kint, vagy bent, a kabátot le kell venni interjú alatt. Meglepő mégis, hogy milyen sokan nem teszik, aztán kapom a visszahívást vállalattól a pályázómról, aki náluk interjúzott, hogy alanyunknak „nem volt professzionális a megjelenése”.
 7. Hozott kávé, egyéb löttyök maradnak a táskában, nem kerül az asztalra, ahogy a mobiltelefon sem.
 8. Ha felajánlanak egy pohár vizet, javaslom elfogadni, még ha nem is vagy szomjas. Egy kérdés és egy válasz között időnyerő lehet, amíg összeszeded a gondolataid.

„Tell me a little bit about yourself.”

Ez a kérdés nem azonos azzal, hogy “bullshit somehing about yourself.” A legtöbb interjú ezzel a kéréssel kezdődik. Amit tudni érdemes, hogy a bíráló nem az élettörténetünkre kíváncsi, hanem arra, hogy tömören, röviden össze tudjuk-e foglalni szakmai tapasztalatainkat, előrevetítve vágyott karrierirányunkat. Az olyan jellegű válaszok elkerülendőek, amelyekben sok a self-statement, néhány példát említve:

„I didn’t like, when…”, „I am not that kind of person.” „I didn’t enjoy that, because…” „I realized that it is not the right path for me…”, etc.

Helyette fogalmazzuk át ilyenekre, hogy:

„During that time I realized that expanding my skills in this area could lead me towards my ideal position.”

„In that environment initiative skills were highly valued, and developing these areas also increased my confidence in my administrative skills.”

A lényeg, hogy ne önmagadat helyezd fókuszba, hanem a képességeidet és azok fejlesztésének ambícióját.

Behavioral questions – azaz viselkedésalapú kérdések

Olyan ritkán fordul elő, hogy egy kanadai munkáltató csak erre alapozna, inkább beszúrnak néhányat ezek közül, hogy kapjanak egy általános benyomást arról, hogyan fejezed ki magad, és hogyan kezelsz bizonyos szituációkat. És hulljon le a lepel! Annak, hogyan válaszolsz ezekre a kérdésekre, vajmi kevés köze van ahhoz, hogyan kezeled ezeket a problémákat valójában. A válasz megfogalmazása sokkal fontosabb, mintsem, hogy feltárd, mit érzel.

A legjobb eszköz, ami segíthet válaszaink előzetes kimunkálásában, az a STAR modell. Íme:

Számos mind angol, mind magyar nyelvű cikk taglalja, hogyan kell válaszokat adni a STAR modell alapján, segítségül belinkeltem néhányat:

Angol nyelvű cikkek:

 1. Behavioral based job interview questions
 2. How to use the STAR interview response technique
 3. STAR Method for Acing Behavioral Interview questions

Magyar nyelvű cikkek:

 1. Állásinterjú felkészítés
 2. Hatékony felkészülés az állásinterjúra
 3. A STAR interjú és kitartás

Ami általánosságban majd’ minden interjún felmerül, azok az alábbi kérdések:

 • Tell me about your three greatest strengths
 • Tell me about your three weaknesses

Ha nem cicóznak sokat, akkor ennyivel megúsztuk. Persze ez sokszor kiegészülhet az alábbiakkal:

 • If I talked to your supervisors, what would they tell me about you?
 • What would your team tell me about you?
 • Where do you see yourself in 3-5 years?
 • Tell me about a difficult situation you stuggled with

Íme néhány iromány, amelyben sokkal több kérdés fellelhető.

Az én kedvencem a „milyen állat lennél és miért?” Ezt sosem játszanám be egy interjún, hogy megkérdezzem, de jelöltként is elég idegesítő, ha a hiring manager ilyen kérdéseket dob be. Mert nem azon fogsz gondolkodni, hogy valójában milyen állat lennél, hanem hogy milyen állatot mondj, ami meggyőzi az interjúztatót, hogy jó jelölt vagy, és megérdemled az állást. A csótány valószínűleg nem lenne a legjobb választás, bár neki is vannak jó kvalitásai, mindent túlél, ellenálló, azért szurkolok mindenkinek, hogy ilyen fajta kérdésekkel az életbe ne kelljen szembesülnie.

A korábbi interjúim során – a pályázó szerepében – íme néhány kérdés, amiket kaptam:

 • „If you had a million dollars, what would you spend it on?”
 • „If you know that today is your last day on Earth, what would you do?”
 • „If you had a superpower, what would that be?”

További furcsa viselkedési kérdések itt és itt fellelhetők.

Mennyi az annyi – hány interjút érdemes időzíteni egy napra?

Ha azzal van problémánk, hogy nem győzünk annyi interjút időzíteni egy napra, mint amennyi felkérést kapunk – az habár stresszforrás, de igen jó jel. A kiégés megelőzése végett én nem ajánlanék 2-3 személyes interjúnál többet, mert ha jól akarjuk csinálni, az interjúzás szellemileg fárasztó lehet, és semmiképp nem akarjuk, hogy az utolsó interjún elnyúzottnak tűnjünk, s netalán összekeverjünk munkaköri leírásokat, hasonlók.

Sok sikert minden pályázónak!

Livia Evergreen